Kazakistani: Ndryshon emrin

1000

kazakistan-fjala jone

Presidenti i vendit mendon që një emër i ri si “Kazak Eli”, që do të thotë “vendi i Kazakëve” do të arrijë më tepër investitorë. Presidenti i vendit Nursultan Nazarbajev mund të presë prapashtesën e emrit “-stan” nga Kazakistani me qëllim për tu ndarë nga vendet që janë zhytur në varfëri .Për nga sipërfaqja është vendi i nëntë më i madh në botë, por me një popullsi prej vetëm 17 milionë banorë, Kazakistani është ekonomia më e madhe në rajonin e ish post-sovjetike, e cila përfshin edhe Kirgistani, Taxhikistani, Turkmenistani dhe Uzbekistani. Kompanitë e huaja kanë investuar në Kazakistan miliarda dollarë në pasuri minerale, menjëherë pas pavarësisë së saj nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1991. Por zyrtarët në Kazakistan thonë se ky vend i madh, plot stepat dhe male,  është ende pak i njohur në botën e jashtme.

Kryeministri i vendit z. Nazarbayev, i cili vizitoi dje pasdite zonën naftës, në Kazakistanin perëndimore në Atirau, tha për një emër të ri si “Kazak Eli”, që do të thotë “Toka e Kazakëve” ku do të tërheqë më shumë vëmendje për një të huaj. “Në emër të vendit tonë nuk ka prapashtesë ‘stan’, të cilat kanë kombet e tjera të Azisë Qendrore. Por, për shembull, të huajt janë duke treguar interes në Mongoli, popullsia e të cilit është vetëm dy milion njerëz, por emri nuk ka kryer prapashtesën “stan ”  flitet se ka thënë Nazarbajev, sipas zyrës së tij të shtypit.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: