Kërcënim për shëndetin sëmundja e fshehtë

915

hipatidhas profil

Me rastin e Ditës Botërore për Hepatin B dhe C. Qindra miliona njerëz në planet janë prekur nga hepatitit viral, duke qenë një problem i madh për shëndetin publik, kryesisht për shkak se shumica e pacientëve nuk kanë simptoma, kështu që gjetja e që transportuesit është tepër vonë, paralajmërojnë ekspertët përkatës, me rastin e Korrikut 28, e cila është themeluar si Dita Botërore për Viral hepatiti.

Qëllimi i kësaj dite është ngritja e vetëdijes publike të hepatitit viral, informacion mbi mënyrat e transmetimit, parandalimit, diagnostikimit të hershëm dhe trajtimin e njerëzve të infektuar, për të eleminuar ankthin e panevojshëm, frikë dhe paragjykimet që çojnë në izolimi emocional dhe social të njerëzve të infektuar.

hipatidha e mushkeri

Sipas Qendrës për Kontrollin e Sëmundjeve (KEELPNO), Greqia i përket zonave me rreth 300 mijë njerëz që janë bartës të hepatitit B dhe 200.000 njerëz janë të infektuar me hepatit C. Në mbarë botën më shumë se 2 miliard njerëz janë infektuar me virusin e hepatitit B, nga të cilat rreth 350 milionë janë transportuesit kronike.

Transmetimi i hepatitit B bëhet nga objektet e kontaminuara të gjakut (p.sh., shiringa, brisqe, gjilpera) nga kontakti seksual ose nga nëna tek fëmija. Siç thonë ekspertët, vaksinimi është e vetmja mënyrë efektive për të parandaluar sëmundje dhe komplikimet e tij, ndërsa për hepatit kronik B, sot ka ilace të cilat veprojnë duke rritur mbrojtjet e trupit, duke reduktuar replikimin viral dhe ngadalësuar sëmundjee e mëlçisë dhe në raste të rralla mund edhe të zhdukin virusin.

hipatidha-femije

Problem i rëndësishëm për shëndetin publik paraqet dhe hepatiti C , për shkak të shpërndarjes së tij të gjerë gjeografike. Nga Organizata Botërore e Shëndetësisë është vlerësuar se 3% e popullsisë së botës, pra 200 milionë njerëz janë bartës të sëmundjes kronike.

Kërcënim për shëndetin kjo sëmundje e fshehtë , për të cilat nuk ka vaksinë, transmetohet nga objekte të infektuara të gjakut (p.sh., shiringa, makina rroje, gjilper) dhe rrallë nga kontakti seksual ose nga nëna tek fëmija. Pacientët me infeksion kronik janë në rrezik për zhvillimin e cerozë dhe tumor hepatocellular. Përdorimi dhe kombinim anti-virale ka kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në trajtimin e hepatitit C, ndërsa në fazën e stuudimeve klinike janë ilaçe të reja që kanë dhënë rezultate nga 95% në 98%.

Mënyra më e mirë për të përcaktuar nëse dikush është i infektuar me hepatit B ose C është për të bërë analizat e gjakut në spital, se edhe ekspertë të shpjegojë, të thjeshtë “numërimin e plotë e gjakut” nuk është e mjaftueshme për të të treguar nëse ju keni kontraktuar hepatit .

hiptidha be focus

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: