Zv/ministri grek Athanasios: Shtetësia nuk është një e drejtë


 

Më në fund mësuam zyrtarisht se shtetësia për fëmijët e lindur në Greqi nuk është një e drejtë. Greqia bën pjesë sëbashku me tre shtete të tjera që fëmijët e lindur në këtë vend edhe pas 40 vjetësh quhen të huaj, aq sa fëmija është bërë prind, por…athanasiu

Shtetësia nuk është një e drejtë e askujt, por është një shanc që Shteti u jep për njerëzve të cilët i plotësojnë kushtet e nevojshme, tha sot zëvendës ministri i brendshëm  Harallambos Athanasios . dhe u zotua se pajisja e re është duke u zhvilluar për shtetësinë e fëmijëve të huajve është në përputhje me Kushtetutën vendase. Këtë deklaratë zoti Athanasios e bëri në televizionin publik, ku theksoi midis të tjerave se, më thelbësore do të jetë arsimimi i detyrueshëm nëntë-vjeçare në shkollë greke. Nuk mjafton vetëm gjendja e lindjes, tha ai, por, edhe arsimi. Zëvendësministri i Brendshëm iu përgjigj kritikave dhe shtrëngimit të ligjit, duke thënë se fëmijët e të huajve të lindur në Greqi nuk do të lihen “të varur” siç është quajtur, por ju keni një leje qëndrimi dhe të njëjtat të drejta si fëmijët e greke (arsimi, shëndetësia). Për të justifikuar këtë shtrengesë ku Greqia bën pjesë në ato katër shtete të vetme ku fëmijët që lindin konsiderohen të huaj, zëvendës ministri i brëndshëm grek u shpreh se, në asnjë vend evropian nuk gjen zbatim sistemi i Ligjit 3838/10, tha zoti Athanasios dhe tha se ka fëmijë të cilët nuk janë lindur këtu, por ata vijnë në një moshë të re dhe me paraqitjen e re do t’u japë atyre mundësinë për të fituar shtetësinë pasi të keni përfunduar arsimin nëntë vjet. Lidhur me kontradiktat qe ka qeveria Samaras me dy partite e majta të koalicionit, zëvendës ministri i brendshëm tha, megjithatë, se vendimet përfundimtare për çështjen e shtetësisë do të merren nga ana e kryeministrit Samaras dhe kryetarit të PASOK-ut z. Venizellos dhe të Kuvelit të partisë demokracia e Majtë, të cilët mbështesin qeverinë.