“Kometa e shekullit” po i afrohet me shpejtësi diellit

1366

kometa 44

“Kometa e ngrirë”  emërtuar nga shkencëtarët  C/2012 S1 ISON, do të arrijë pikën  më të afërt në diellin e nxehtë më 28 nëntor të këtij viti, me një largësi rreth 1,2 milion kilometra larg diellit.Ashtuquajtur “kometë e shekullit», ISON po i afrohet shpejtë, me një shpejtësi prej 377 kilometra në sekondë, me drejtim në thelbin e sistemit tonë diellor, Dielli, dhe kjo tashmë është aq e ndritshme, e dukshme edhe me dylbi apo teleskop të vogël amatore. Deri në dhjetor, ajo mund të shihet edhe me sy të lirë. Tashmë qarkullojnë në internet imazhet e para të kometë nga astronomët amatorë.

Këtë herë, “kometa e ngrirë” ( emri i plotë i saj është C/2012 S1 ISON) kalon yllin Virgjëresha , sipas Reuters dhe Space.com. Do të arrijë pikën më të afërt në diellin e nxehtë më 28 nëntor, rreth 1,2 milion kilometra nga ai dhe të gjithë teleskopët, hapësirë ​​dhe tokësore, profesionistë dhe amatorë, do të shohin në se kometa e ngrirë do të shndërrohet apo do të mbijetojë në kontakt të ngushtë me yllin tonë, temperatura e kometës pritet të rritet në 2.760 gradë Celsius.

“Kometa e ngrirë” ISON, u zbulua në shtator të vitit të kaluar nga dy astronomët amatorë rusë, e cila mund të japë më 28 Nëndor një tablo mbresëlënëse në Tokë, nëse nuk shpërndahet me qasjen e saj ndaj Diellit. Aktualisht, vlerësimet e astronomëve nuk pajtohen në lidhje me atë që do të ndodhë, pasi ajo është një kometë, e cila vjen ndoshta nga cloud Oort largët (e cila pret një numër të madh të kometave përtej orbitës së Neptunit ) dhe nënllogaritjeve të astronomëve  bën “vizitën” e parë në sistemin e brendshëm diellor.

Kur u zbulua “kometa e ngrirë”, ISON, u konsideruar si “kometë e shekullit”, sepse, pavarësisht nga distanca e madhe nga Toka, pasi ajo ishte përtej Jupiteri ishte shumë e ndritshme, i mrekullueshëm, që paraqitej me një pasazh spektakolare nëpër hapsirën e Tokës. Mundësitë janë akoma për një “show” nëse atë e lejon nxehtësia e diellit.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: