Korrupsioni: Greqia vendin e pare ne BE, në të njëjtën pozitë me Kolumbinë !

1136

 

korrupsioni 55

Harta e Korrupsionit Botëror: Greqia vendin me te  keq në BE në të njëjtën pozitë me Kolumbinë, ku një në pesë grekëve ka dhene rushfet zyrtarit public në vitin 2012. Performanca më e keqe në Bashkimin Evropian ka Greqinë, me 22% të qytetarëve që deklaron se rryshfet një zyrtari publik në vitin 2012.

Një në katër persona në Bote i ka dhene dikujt, ose disa nëpunësve civilë “ryshfet” në vitin 2012, , sipas Barometrit Global të Korrupsionit të hartuar nga Transparency International, publikuar sot të martën.

Dhe në qoftë se mesatarja është 27% për të gjithë botën, Greqia ndodhet ne kuoten e 22% te barometrit,  me më shumë se një në pesë grekë  qe kane deklaruar se kane dhene “ryshfet” një zyrtari publik per vitin e 2012. Përqindja e Greqisë lidhur me korrupsionin është pikërisht e njëjtë me ate kolumbiane …

Sigurisht ka vende që korrupsioni është më pak se 1%, ashtu sic ishte në vitin 2012 si Danimarka, Finlanda, Japonia dhe Australia. Në pesë shtete më te korruptuar është Sierra Leone me 84%, pasuar nga Liberi me 75%, Jemeni 74% dhe Kenia me 70%.

Greqia gjendet  ne vendin më e lartë persa i perket korrupsionit, megjithatë, në mes të Shteteve Anëtare të Bashkimit Europian me 22%, ndërkohë që Qipro ndodhet me 19%, Rumania 17%, Bullgaria 8%, Italia dhe Britania e vetëm me 5%, Portugalinë me 3% dhe Spanja dhe 2%.

Greqia me 22% del se është më i korruptuar se Argjentina me 13%, si dhe Armenia 18%, nga El Salvador 12%, Peruja 20% dhe Xhamajka 12%, apo fqinji yne Maqedonia me 17%.

Në Ballkan, Bosnja llogaritit për 28% të qytetarëve të saj që kanë paguar ryshfet një nëpunës civil në vitin 2012, Serbia me 26%, Turqi 21%, ndërsa Kosova ka regjistruar 16%, në përgjigjet e qytetarëve per Barometrin e Korrupsionit hartuar nga Transparency International.

Në përgjithësi, nga përfundimi i anketes nga Transparency International doli se korrupsioni është përkeqësuar globalisht. Anketa ka mbuluar 107 vende dhe 114,000 njerëz – shumica e tyre u shprehen se korrupsioni është përkeqësuar në dy vitet e fundit.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: