Kur, Rama acarronte marrëdhëniet me PASOK-un

1299

rama-papapndreu 555

Edhe pse kanë kaluar tre vjet nga gafa e tij politike, ende Edi Ramën nuk është ndërgjegjësuar  për  të bërë një autokritikë simpatizantëve të PS-së në Greqi. Ishte një gafë politike që kishte detyruar PASOK-un që të ngrijë pa afat marrëdhëniet me socialistët shqiptarë.  Shkatërrimi i Degës së PS dhe personalizimi familjar i Edvin Ramës transferohet në Athinë duke venë në pozitë të vështirë edhe vetë Jorgo Papndreun që pas mosmarrëveshjeve të klaneve të tij familjare të kreut socialist shqiptar , është distancuar duke humbur dhe besimin politik që ushqente deri më tani. Klani familjar i Edi Ramës pësoi një humbje…

Gazeta greke e së 7/03/2010 “Kiriakatiki Eleftherotipia” nën titullin “Socialistët Shqiptarë me dy pamje” shkruan se ekzistenca në shtetin fqinj e dy përfaqësive të PS dhe natyrisht e dy kryesive që pretendojnë të jenë pranë PASOK-ut, ka bërë që ky i fundit, të distancohet nga socialistët shqiptarë në Athinë.

Situata ndërlikohet më tepër, – shkruan gazeta, pasi edhe qendra e PS nga Tirana e shikon PS me dy fytyra të ndryshme, duke future në të përçarrjen. Sipas saj, Organizimi i PS në Greqi më 2006 ka qenë fillimi i problemit për socialistët grekë, të cilët siç shkruan gazeta, nga dëshira e mirë për të përkrahur socialistët shqiptarë, nuk ishin në dijeni se po hynin në bela.

Një situatë e tillë ka sjellë përplasje edhe ndërmjet dy grupeve, njëri nga të cilët, sipas gazetës greke, drejtohet nga një e afërme e kreut të selisë rozë, Edi Rama, në një kohë kur kreu i saj anastas Murati ishte i zgjedhur dhe jo i emëruar. Si pasojë, shkruan gazeta Eleftherotipa , Partia Socialiste greke, PASOK ka vendosur të distancohet nga të dy grupimet e të mbajë një qëndrim asnjanës, pasi siç është shprehur drejtuesja e Zyrës për Marrëdhëniet Ndërkombëtare në PASOK Polina Lampsa, socialistët grekë nuk do të ngatërrohen në çështjet e brendshme të një partie tjetër.

Shkrimi i plotë i gazetës greke Eleftherotipia

I shkon profilit ndërkombëtarist të PASOK-ut, mikpritja e socialistëve shqiptarë, vetëm se disa herë kjo e fut në halle . Siç ndodhi përpara pak kohësh, kur u gjend duke biseduar me dy kryetar, që që të dy pretendonin se përfaqësonin Partinë Socialiste të Shqipërisë në Greqi.

Kryesia e Partisë Socialiste në Tiranë, pasi në radhë të parë “benzinë në zjarr”, duke njohur një herë njërën palë e herë palën tjetër, I kërkoi PASOK-ut që të njohë kryesinë e vjetër, deri në zgjedhjen e të resë, që do të zhvillohet në pranverë.

Në vitin 2006 u krijua në Greqi, degë e PS-së, me kryetar Anastas Muratin. Pak përpara zgjedhjeve të fundit, në zyrat e gazetarëve arriti një faks-njoftim për shtyp me mbishkrimin “Partia Socialiste e Shqipërisë në Greqi” që deklaronte mbështetjen e saj nda PASOK-ut. Këtë njoftim e nënshkruante Fatos Malaj, i cili fliste nën emër të “kryetares Eda Gemi”.

Në këtë njoftim, nën titullin “Zyra e PS-së në Greqi” shënohej se “përgjegjës për zonat e Atikës, Eubesë dhe Korintit” që duket se kishte flamurin e vetë, pasi bëhej fjalë për një degë paralele.

Në PASOK në këtë periudhë vjen një letër nga Tirana, me anë të së cilës kërkohej bashkëpunimi me grupin Malaj-Gemi (kushërirë, siç thotë, e kryetarit Edi Rama). Madje, u dhanë edhe zyra në rrugën Valteciu. Por, më 1 tetor, në fjalimin e tij qendror parazgjedhor të Jorgo Papandhreut, së bashku me grupin e socialistëve që erdhi nga Tirana, u gjendën që të dyja palët.

Pas zgjedhjeve nisën që të vinin sërish përplasjet se kush do të bashkëbisedonte me PASOK-un. Grupi Gemi-Malaj kishin dorëzuar, që prej muajit gusht, propozim për riorganizimin e departamentit të emigrantëve në PASOK, tek zyra e Jorgo Papandreut, “diçka si think tank” siç deklaruan. Aty propozojnë krijimin e Komisionit të Posaçëm të Emigrantëve Shqiptarë, që ndërmjet të tjerave do të marri përsipër “prodhimin e dokumenteve dhe propozimeve politike, që mund të përbëjnë bazën për krijimin e politikës së emigracionit nga PASOK-u”.

PASOK-u nuk ndërhyn

Propozimi përfundon me theksimin se parakusht I domosdoshëm “për funksionimin e kësaj strukture të Partisë Socialiste të Shqipërisë është mbështetja ekonomike në mënyrë që të mund të plotësohet me personat e nevojshëm për të mundësuar funksionimin e tij”.

Anastas Murati i quan ata “të jashtëm që nuk kanë lidhje me partinë“, ndërsa ata përgjigjen duke cilësuar të vjetrit si “anëtarë konservator dhe të vjetruar”.

Kohët e fundit kryesia e Partisë Socialiste nga Tirana iu rikthye çështjes duke kërkuar nga PASOK-u që të bisedojë me kryetarin e vjetër, deri në zgjedhjen e kryetarit të ri. Me anë të një letre drejtuar gazetës, zëdhënësi i Anastas Muratit, Shpëtim Zinxhirija deklaron se kryetari I “degës dhe I të gjitha organizatave në Greqi është Anastas Murati, i zgjedhur në organet përkatëse të PASOK-ut dhe mbështetës e mik I njohur I Jorgo Papandreut”. Gjithashtu thekson rolin e rëndësishëm që luajtën socialistët shqiptarë të Greqisë, si për rizgjedhjen e tij në krye të PASOK-ut në vitin 2007, si edhe të fitoreve në zgjedhjet për në parlamentin evropian dhe në zgjedhjet kombëtare.

Anastas Murati deklarohet si “garant” të procesit zgjedhor dhe se nuk ka ndërmend të kërkojë sërish postin e kryetarit, po ashtu edhe Eda Gemi se, “nuk ka ndërmend të ndërhyjë sërish”.

Për sa i përket Fatos Malajt, që sulmohet më ashpër se kushdo, deklaron se tashmë i intereson vetëm veprimtaria e tij politike brenda PASOK-ut.

“Ne nuk ndërhyjmë”, deklaroi Polina Lampsa, përgjegjëse e Marrëdhënieve Ndërkombëtare në PASOK, u gjendëm në mes, por nuk kemi asnjë qëllim që të ndërhyjmë në punët e brendshme të një partie tjetër”.

Gazeta  “Eleftheroptipa tis  Kiritiaki”

Αλβανοί σοσιαλιστές δύο όψεων

7/03/2010

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

Ταιριάζει στο διεθνιστικό προφίλ του ΠΑΣΟΚ η φιλοξενία των αλβανών σοσιαλιστών, μόνο που καμιά φορά μπαίνει σε μπελάδες. Οπως έγινε πριν από λίγο καιρό, όταν βρέθηκε να συνομιλεί με δύο προέδρους, που αμφότεροι ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας (ΣΚΑ) στην Ελλάδα.

papandreu-rama

Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Εντι Ράμα.

Η ηγεσία του ΣΚΑ στα Τίρανα, αφού πρώτα έριξε «λάδι στη φωτιά», αναγνωρίζοντας πότε τη μια και πότε την άλλη πλευρά, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει την παλιά ηγεσία, μέχρι την ανάδειξη καινούριας, που θα γίνει την άνοιξη.

Το 2006 δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το παράρτημα του ΣΚΑ, με πρόεδρο τον Αναστάση Μουράτη. Λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές, σε δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε φαξ-ενημερωτικό δελτίο του «Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας στην Ελλάδα», όπου ανακοίνωνε τη στήριξή του στο ΠΑΣΟΚ. Το δελτίο υπέγραφε ο Φάτος Μάλαϊ, ο οποίος παρέπεμπε στην «πρόεδρο Εντα Γκέμι».

Στο ενημερωτικό δελτίο, κάτω από τον τίτλο «Γραφείο του ΣΚΑ στην Ελλάδα», υπήρχε η αναφορά: «υπεύθυνο για τις περιοχές Αττικής, Εύβοιας, Κορίνθου», που φαίνεται είχε τη δική του σημασία, καθώς επρόκειτο για κάτι σαν παράλληλο παράρτημα.

Στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο φτάνει επιστολή από τα Τίρανα, με την οποία ζητείται να συνεργαστεί με την ομάδα Μάλαϊ-Γκέμι (ξαδέρφη, όπως λέει, του προέδρου Εντι Ράμα). Τους παραχώρησαν μάλιστα και γραφεία στην οδό Βαλτετσίου. Την 1η Οκτωβρίου, στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Γ. Παπανδρέου, όμως, μαζί με το αλβανικό κλιμάκιο σοσιαλιστών που ήρθε από τα Τίρανα, παραβρέθηκαν και οι δύο πλευρές.

Μετά τις εκλογές άρχισαν να ερίζουν ξανά για το ποιος θα συνομιλεί με το ΠΑΣΟΚ. Οι Γκέμι-Μάλαϊ είχαν καταθέσει -από τον περασμένο Αύγουστο- πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα μεταναστών στο ΠΑΣΟΚ, στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου, «κάτι σαν think tank» όπως το χαρακτήρισαν. Εκεί προτείνουν τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής Αλβανών Μεταναστών, η οποία ανάμεσα στα άλλα θα αναλάβει και την «παραγωγή πολιτικών κειμένων και προτάσεων που ενδεχομένως να αποτελέσουν τη βάση για τη χάραξη μεταναστευτικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΣΟΚ δεν παρεμβαίνει

Η πρόταση καταλήγει με την επισήμανση ότι βασική προϋπόθεση «για τη λειτουργία της υπάρχουσας δομής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας είναι η οικονομική του ενίσχυση ώστε να στελεχωθεί με τα απαραίτητη άτομα για να συντονίσουν τη λειτουργία του».

Ο Α. Μουράτης τους χαρακτηρίζει «απόντες που δεν έχουν σχέση με το κόμμα», ενώ εκείνοι απαντούν μιλώντας για «συντηρητικά και ξεπερασμένα στελέχη».

Πρόσφατα η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τα Τίρανα επανήλθε, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να συνομιλεί με τον παλιό πρόεδρο, μέχρι την εκλογή νέου.

Σε επιστολή του προς την «Κ.Ε.» ο εκπρόσωπος τύπου του Α. Μουράτη, Σπετίμ Ζιντζιρία, αναφέρει ότι «ο πρόεδρος του παραρτήματος και όλων των οργανώσεων στην Ελλάδα είναι ο Μουράτης Αναστάσιος, εκλεγμένος στα ανάλογα όργανα του ΠΑΣΟΚ και γνωστός υποστηρικτής και φίλος του κ. Γ. Παπανδρέου». Επισημαίνει δε, τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αλβανοί σοσιαλιστές της Ελλάδας, τόσο στην επανεκλογή του στο ΠΑΣΟΚ το 2007, όσο και στις νίκες των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

Σήμερα ο Α. Μουράτης δηλώνει «εγγυητής» της εκλογικής διαδικασίας και ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά το χρίσμα και η Ε. Γκέμι ότι «δεν σκοπεύει να ξαναεμπλακεί». Οσο για τον Φ. Μάλαϊ, που δέχεται τα περισσότερα πυρά, δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει πλέον μόνο η δράση του στο ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς δεν παρεμβαίνουμε» δηλώνει η Πωλίνα Λάμψα, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ. «Βρεθήκαμε στη μέση, αλλά δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναμειχθούμε στα εσωτερικά άλλου κόμματος» προσθέτει.

[email protected]
Këtë e pëlqejnë %d blogues: