Maji më i nxehtë i 35 viteve të fundit

1175

koha portret

Maj 2014 është e treti muaj më të ngrohtë i 35 vjeëve të fundit në planet, kjo sipas të dhënave nga satelitët meteorologjike.Temperatura mesatare globale në maj ishte 0.33 gradë Celsius më e lartë se mesatarja për atë muaj. Maji më i nxehtë kishte ndodhur në vitin 1998, për shkak shumë të fortë në dukuri të El Ninio të atij viti, kur temperaturat ishte rritur me 0,56 gradë Celsius mbi mesataren, ndërsa maji më i ngrohtë i dytë ishte i vitit 2010, edhe me një muaj El Ninio. Specifika e majit të këtij viti është se temperatura është rritur, edhe pse nuk kishte asnjë El Ninio.

maki i nxwhte

Në fakt, majI i 2014 ishte nga më të nxehta në 35 vitet, pa u shoqëruar nga El Ninio (bëhet fjalë për një ngrohje të detit veriore që ndodh në bregun perëndimor të Amerikës së Jugut zakonisht në fund të vitit dhe në disa vite tregohet me intensitet më të madh). Sipas studiuesve të Universitetit të Alabamës, të udhëhequr nga shkenca atmosferike me Profesor John Christy, duke studiuar të dhënat nga satelitët e NASA dhe Oqeanisë dhe Atmosferike Kombëtare Administration (NOAA) të SHBA, mesatarja globale e temperaturës rritet që nga viti 1978 me një mesatare shkalla nga 0.14 gradë Celsius në çdo dekadë.

Sipas NOAA (i cili ende nuk e ka lëshuar shifrat zyrtare për këtë maj) temperatura mesatare globale e muajit prill, si në tokë e në det kishte barazuar temperaturën më të lartë rekord në prill 2010, duke arritur në 14.47 gradë Celsius, 0.77 gradë mbi mesatare për shekullin e 20-të (13.7 pikë). Temperatura mesatare globale në prill 2014 ishte 9.45 në breg gradë Celsius, 1.35 gradë mbi mesataren e shekullit të 20-të në tokë (8.1 pikë), ndërsa temperatura mesatare globale në prill 2014 në det ishte 16, 55 gradë Celsius, 0.55 gradë mbi mesataren e shekullit të 20-të (16 pikë). Temperatura mesatare globale si në tokë e në det në tremujorin e parë të vitit 2014 (janar-prill) ishte 13.24 gradë Celsius, 0.64 gradë mbi mesataren e shekullit të 20.

koha ne focus
Këtë e pëlqejnë %d blogues: