Masakër e delfinëve në Peru

peruja 5
Në Peru ajo njohuri është e zakonshme që peshkatarët lokalë vrasin delfinë që mund t’i përdorin si karrem për peshkaqenin blu. Sadisëm për fitim të madh, por me më pak mundime.
Një gazetar Jim Wickens që merret me problemet e mjedisit, arriti me shumë vështirësi për të hipur në një peshkarezhë peshkimi peruan, me qëllim për të përcaktuar nëse në të vërtetë që peshkojnë delfinë. Atë që ai pa kanë tejkaluar imagjinatën e tij, dhe me të vërtetë ai luftoi për të mbajtur jashtë deri në fund të udhëtimit të “përgjakshëm” siç e përshkruan ai dëshminë tronditëse e cila botohet si version i parë online të gazetës britanike “Daily Mail” .
Edhe më tronditëse janë fotografitë dhe pamjet që janë filmuar nga kameraman, të cilët e shoqëruan gazetarin Jim Wickens. Është karakteristikë e çastit e përshkruar nga gazetari Wickens: kur peshkatarët kanë festuar vrasjen e delfinit (që e vranë me feta dhe pastaj me një mënyrë shumë të keqe) reporteri dhe kameraman i shkëmbyen shikimet duke u shokuar nga spektakli që ishte një rekord.
Por ata nuk mundën të thonin asgjë, sepse ata mund të rrezikonin dhe jetën e tyre. Paratë prapa këtij biznesi me peshkaqenët blu, fitimet janë shumë të mëdha si dhe grupi që vepron në Peru janë të pamëshirshëm. Gazetari arriti të sigurojë leje për të marrë pjesë në një përpjekje të peshkimit, pas shumë muajsh me gënjeshtrat e shumta dhe para të mjaftueshme për ekuipazhin!
Ai foli me kapitenin e peshkimit. Aq sa ai ka dëgjuar ishte e pabesueshme dhe vetëm e thënë kështu troç: “Delfini është ajo që ju duhet, si karrem për peshkaqenin blu. Kur e presim krijohet shumë gjakderdhje. Për më tepër peshkaqeni çmëndet për yndyrën, pasi Delfini është vetëm yndyrë! Unë e di se është e paligjshme, por fitojë shumë të holla. Karremat për peshkaqenët janë të shtrenjta. Me Delfinët e bëjë shumë mirë punën time. ”
Gazetari solli në dritë që ai vret rreth tre delfinë për një udhëtim, por që e bën 12 udhëtime në vit. Duke konsideruar se trafiku detar në rajonin e peshkimit përbëhet prej rreth 500 peshkarezha të tillë, duke llogaritur të njëjtat praktika, e kuptohet madhësia e therjes së numrit të madh të delfinëve!