Më shumë kanceroze cigaret elektronike

1529

cigare elektrike

Cigaret elektronike përmbajnë një sasi dhjetëfish të substancave kanceroze krahasuar me cigaret e rregullta thekson një studim i fundit japonez.

Këto cigare elektronike mund të përmbajë deri në dhjetë herë më shumë  substanca të caktuara kancerogjene se sa cigaret normale, kjo sipas një studimi të ri japonez. Ky njoftimi është një tjetër goditje për cigaret elektronike, të cilat shihen si një zgjedhje të shëndetshme në krahasim me tradicionale. Cigaret elektronike, të cilat janë duke u bërë gjithnjë e më popullore në arenën ndërkombëtare, veçanërisht në mesin e njerëzve të rinj, ata punojnë me ngrohje një aromë të lëngshme, të cilat shpesh përmban nikotinë, duke krijuar një avull që është thithur, që është zgjedhur nga Oxford Dictionary si fjalën më dalluese të ri e vitit 2014. Por studiuesit që studiuan këto cigare, me urdhër të Ministrisë së Shëndetësisë së Japonisë, sipas AFP, cigare elektronike kanë disa substanca carcinogens të tilla si formaldehyde, shumë më të lartë se sa tymi i konvencional i cigares.

“Në një lloj cigare elektronike (hulumtim) Ekipi gjeti nivelin dhjetë herë më shumë carcinogens në krahasim me një cigare normale,” ka theksuar studiuesi japonez Naoko Kounougkita.

cigare elekt 3

Gjetjet e reja shqetësuese

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Japonisë kryesuar nga Naoko Kounougkita  ka paraqitur raportin e tij të Ministrisë së Shëndetësisë së vendit. Studiuesit thanë, se gjetjet e tyre sugjerojnë se cigaret elektronike nuk janë produkte të padëmshme se shumica e njerëzve mendojnë. “Ne duhet të jemi  të vetëdijshëm se disa prodhues shesin prodhimet e tilla për përdorim të dyfishtë (duke përfshirë duhan).

Organizata Botërore e Shëndetësisë: Të ndalohet në vendet e mbyllura

Këtë vit në gusht, Organizata Botërore e Shëndetësisë bëri thirrje qeverive për të ndaluar shitjet e cigareve në të rinjtë, duke paralajmëruar se ato janë “një kërcënim serioz” dhe fetuset e grave shtatzëna. Ai gjithashtu kërkoi që të ndalohet në vendet publike të mbyllura. Sipas Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA, më shumë se 250.000 të rinj, të cilët nuk e kishin pirë kurrë cigare të rregullt, kanë përdorur cigare elektronike vitin e kaluar. Përkrahësit e cigares elektronike argumentojnë se ata janë një alternativë më e sigurt të cigareve të rregullta, të cilat përmbajnë një kombinim të kimikateve toksike dhe gazeve që mund të shkaktojnë kancer dhe probleme kardiovaskulare. Nga ana tjetër, kundërshtarët e cigare elektronike argumentojnë se cigaret elektronike janë përdorur për disa vjet, kështu që është ende i pasigurt ndikim afatgjatë mbi shëndetin e përdoruesve.

cigaret ne focus

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: