Më mirë të plakesh në Shqipëri se në Greqi

plakja ne profil

Ku ka interes njeriu për t’u plakur dhe ku jo ? Sipas një sondazhi të ri mbi kushtet e plakjes ndërkombëtarisht, sigurisht që nuk është e njëjta në të gjitha vendeve në botë për një të moshuar apo edhe për një pensionisht. Greqia ndodhet në vendin e 58-të në renditjen botërore të Indeksit Global AgeWatch, ndërsa Shqipëria në vendi e 39, Qiproja (57) dhe vendet e tjera evropiane me përjashtim të Polonisë që ndodhet në vendin (62). Ky raport social u botua me rastin e Ditës Ndërkombëtare të moshës OKB.

  • Përsëri akoma edhe këtë radhë skandinavët dominojnë një vend global lidhur për kushtet e mira jetese të kësaj moshe. Vendi më i mirë në këtë drejtim  për të moshuarit u shpall Suedia, më pas renditen pesë vendet e para në rresht Norvegjia, Gjermania, Hollanda dhe Kanadaja, ndërsa SHBA  në bendin e 8-të. Në “Fund” të listës është Afganistani në vendin e 91, ndërsa Turqia fqinjë është në vendin e 70-të. Në pozitë më të lartë nga Greqia ndodhen vende si : Uruguaj, Kosta Rika, Ekuador, Sri Lanka, Gjeorgjia, Taxhikistani, Flippines dhe Kolumbia.
  • Raporti është përpiluar nga organizata ndërkombëtare për të drejtat e të moshuarve nga International HelpAge me ndihmën e OKB-së, që merr parasysh katër faktorë specifikë që ndikojnë në cilësinë e jetës së të moshuarve mbi 60 vjeç:
  • Të ardhurat e sigurisë së pensionit, niveli i shëndetit, niveli i punësimit dhe arsimimit-nëse mjedisi i gjerë shoqëror është i favorshme për mirëqenien e të moshuarve.
  • Raporti vë në dukje se, ashtu si vendet e tjera në Evropën Juglindore, Greqia ka shumë të moshuar. Popullsia e njerëzve mbi moshën 60 vjeç në Greqi vlerësohet në rreth 2.8 milion, ose 24.7% e popullsisë greke (një në katër banorë).
  • plakja ne focus
  • Raporti thekson se, pavarësisht situatës së vështirë ekonomike në këtë vend dhe faktin se një përqindje e lartë e njerëzve të moshuar (22.7%) janë të varfër dhe kanë të ardhura nën gjysmën e mesatares kombëtare, megjithatë, Greqia është relativisht i lartë (25 ) në aspektin e sigurisë së të ardhurave.
  • Nga ana tjetër, raporti vëren se Greqia ndodhet në një pozicion të ulët duke u renditur në vendin e 82-të, në mjedisin e përgjithshëm për të moshuarit, duke dhënë indikacione se vetëm 43% e njerëzve mbi 50 vjeç ndjehen të sigurt për të fjetur vetëm  natën, si dhe vetëm 40% thanë se ishin të kënaqur me lirinë e përgjithshme e zgjedhjes në jetën e tyre.
  • Popullsia e botës po plaket në një ritëm rritje dhe në 2050 për herë të parë në histori, ajo pritet që njerëzit mbi 60 vjeç në Tokë do të tejkalojnë njerëzit nën moshën 15 vjeçare. Në vitet 2050 pritet të ekzistojë në Tokë rreth dy miliardë njerëz mbi moshën 60 vjeç, rreth një e pesta e popullsisë botërore, kështu që askush nuk mund të nënvlerësojnë rëndësinë e nivelit të jetës së tyre. Shumica e njerëzve të moshuar janë gra, dhe për vitin 2012 për çdo 84 burra mbi moshën 60 vjeç, kishte 100 gra, të cilat janë shpesh edhe më të pafavorizuara.
  • Raporti International HelpAge vëren se për shkak se bota po shkon drejtë plakjes së shpejt, shumica e vendeve janë të papërgatitur për të mbështetur popullatën në rritje të moshuarëve. Kjo është arsyeja pse organizata thekson rëndësinë e të qënit nga politikat e autoriteteve dhe fonde për investime në shëndetësi, arsim dhe përmirësimin e përgjithshëm të jetesës së të moshuarve.