“Na fshijnë” Venizellos i vë në BE

1237

 

foto sot profil“Fshijnë” autonominë e pavarur të helenizmit në Shqipëri dhe e bashkojnë me zonat myslimane . “Mbaron” të qënit helenizmi autonom administrativ i Epirit të Veriut: Me vendim të qeverisë shqiptare të Edi Ramës dhe nën presionin e  aleancës Kuq e Zi, komunat e Voreioepirotiko do të bashkohet me zonat myslimane me qëllim të marrjes së një shumicë që kjo sjell. Edhe ministri i Punëve të Jashtme Evangjelios Venizellos ka reaguarduke ngritur çështjen në vijim të axhentës së vet, nëse kjo nuk përshtatet me interesin kombëtar, ku zakonisht nuk përshtatet atëhere jemi me fat

E gjithë çështja është diskutuar dje mes ministrit të Jashtëm z. E.Venizelou dhe kryetarit Evangelos Dule në përpjekje për të identifikuar akoma më shumë reagimet greke.E. Dules ka referuar për një “përshtatshmërisë të veçantë elektorale të qeverisë shqiptare,” që do të thotë se integrimi me zonat muslimane do të ketë ndryshimin e vullnetit zgjedhor të minoritetit grek e cila është e mbrojtur nga të drejtat ndërkombëtare. Organizata Omonia, paraqiti një seri të dhënash ku tregojnë se ndarja e re territoriale dhe konsolidimin e Himares në zonat myslimane është një shkelje e Traktatit të 1914.

“Qëndrimi ynë është i qartë dhe i qartë në favor të propozimit,” ka theksuar Ministri i Pushtetit Lokal, Blendi Çuçi, duke u kujdesur që të risjellë për të përjashtuar ndonjë tjetër rikonstruksion që “Himara është një komunë e Shqipërisë si gjithë të tjerët ‘.

Qëndrimi i papajtueshme është se kjo nuk është e kufizuar vetëm në çështjen e Himarës, që autoritetet shqiptare, edhe pse ata vazhdimisht refuzojnë të njohin si një rajon të pakicave, e do të presin, si kandidat për anëtarësim e vendit më të madhe evropiane për të rënë dakord për të bashkuar , siç kërkohet me vullnetin e shumicës së banorëve të saj dhe parimit të reformës e respektimit të identitetit kulturor dhe identitetit fetar të krishterë, me Loukovo dhe jo me Vranistin muslimane dhe Bashkinë e Vlorës.

Kryetari i Omonia Vasilis Bollano  foli për “planet e shfarosjes” të Komunitetit  grek,  duke i bërë thirrje qeverisë shqiptare që t’i japë fund kësaj politike. Në duart e Greqisë ka një “letër” shumë të fortë: Mundësia për bllokimin e hyrjes shqiptare në BE, një hyrje e cila Athina ka promovuar pa marrë garancinë më të vogël të qeverisë shqiptare për qëndrueshmërinë e minoritetit grek në rajon. Ndoshta, edhe tani, duhet për të luajtur këtë “letër”.

Burimi: Departamenti lajmeve defencenet.gr
Këtë e pëlqejnë %d blogues: