Ndryshim i pashmangshëm në polet magnetike diellore

956

dielli 55

Dielli është gati për të rikthyer përsëri mbi fushën magnetike. Diçka  “e madhe” po piqet në Diellin tonë, e cila është në fazën përfundimtare parë të kundërt akoma edhe një herë në polet e fushë të fuqishme magnetike, thekson NASA-s. Procesi, i cili pritet të përfundojë tre deri në katër muaj, që ndodh periodikisht për çdo 11 vjet dhe shenon kulmin e një cikli 11-vjeçar diellor dhe pika e mesit e “maksimumit diellor”.

Ndryshim i poleve magnetike diellore do të ndihet në të gjithë sistemin diellor, deri atëhere ku drejtimin e heliosphere, dmth ndikimin magnetike e hapësirës astral, miliarda kilometra përtej Plutonit. Çdo fushë do të lëviz me pozicionin e ri, pritet në hapësirë ​​rreth Tokës ku do ta bëj atë më shqetësues. Fizikanti Phil Shearer i Observatorit Diellor i Universit Stanford ka theksuar lidhur me këtë se:,” fushat polare magnetike të Diellit janë dobësuar në pikë zero dhe pastaj rishfaqen, por me polarizimit të kundërt, kjo një proces që përbën një periudhë të ciklit diellor.”

Tashmë, fusha magnetike ne polin verior diellor ka ndryshuar “shenjë” dhe poli jugor nxiton të bëjë të njëjtën. Së shpejti dy polet do të kenë krejtësisht të kundërt rolet e deritanishme dhe gjysma e dytë e diellit do jenë duke u zhvilluar. Megjithatë, aktuale është se “maksimumi diellor” është konsideruar më e dobët e 100 viteve të fundit. Zakonisht, sipas astronomëve, në kulmin e ciklit njollat ​​diellore janë në rritje (zona të errëta në sipërfaqen e yllit tonë, duke shkaktuar shpërthime diellore), por këtë vit janë vërejtur njolla më pak se në ciklet e mëparshme diellore .
Këtë e pëlqejnë %d blogues: