Në botë hidhen poshtë nje e treta e ushqimit, ndërsa miliona janë të uritur!

bota e varfer 44

Këto humbje, në fakt, po ndikojnë në ekonominë globale me rreth 750 miliardë dollarë amerikanë në vit. Kjo shifer sipas rezultateve të raportit të parë të Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), e cila “analizon ndikimin e humbjeve të ushqimit në aspektin e mjedisit”, ku thekson se, në botë rreth 1,3 miliard ton e ushqimit kalbet, ndërsa rreth 870.000.000 njerëz qëndrojnë të uritur!

Në të vërtetë, këto humbje kanë të bëjnë me një të tretën e ushqimit të prodhuar në mbarë botën dhe dëmtojnë në ekonominë globale me rreth  750 miliardë $ në vit. “Konsumatorët e përditshme, veçanërisht në vendet e pasura shpartallojnë më shumë ushqim, baras kjo me prodhimin neto të ushqimit në Afrikë”, tha Drejtori i Përgjithshëm i kësaj organizate z. Jose Gkratsiano da Silva.

“Nëse ne zvogëlojmë humbjet dhe mbeturinat e ushqimit, atëherë më shumë ushqim do të jetë në dispozicion, pa nevojën për të rritur prodhimin, ndërsa burimet natyrore do të kenë më pak presion.”  Sasia e ushqimit që shpartallohet është baras me Produktin e Brendshëm Bruto (PBB) të Zvicrës tha gjithashtu z. José Gkratsiano da Silva.

“Ne thjesht nuk mund të lejojmë që një e treta e të gjithë ushqimit të prodhuar të shkojë e humbur për shkak të praktikave të papërshtatshme, kur 870 milionë njerëz janë të uritur çdo ditë,” shtoi z. Achim Steiner, kreu i Programit të Mjedisit të Kombeve të Bashkuara (UNEP), e përshkroi atë si “një fenomen të mrekullueshëm.”

“Do të marrë më pak se 37 vjet për të shtuar edhe dy miliardë njerëz të popullsisë globale. Si do të ushqyejmë veten në të ardhmen? Pyeti.Shumë e madhe, megjithatë, është kosto për mjedisin, pasi këto ushqime janë burim i tretë më i madh i gazrave në serra, duke i liruar 3,3 miliard ton dioksid karboni në vit.

FAO sugjeron si fazë e parë zgjimin e qytetarëve përmes mediave, koordinimi më i mirë i strategjive ndërkombëtare, ku çdo investimim në iniciativat publike dhe private që kërkojnë për të zvogëluar humbjet nga fusha dhe fermë deri te konsumatori.

bota e varfer 2