152 miliardë euro ishin dëmet e fatkeqësive natyrore për 2012

demet
Kostoja e fatkeqësive natyrore dhe ato të shkaktuara nga faji njerëzore arriti në 152 Miliardë € në vitin 2012, ose186 miliardë $ në mbarë botën, sipas një studimi të publikuar këtë javë nga kompania zvicerane Swiss Re..

 

Superstorm SandySHBA: Të prekur nga stuhia Santi

Shuma për t’u paguar nga shoqëritë e sigurimit pas fatkeqësive të tilla natyrore është në  77 miliardë $, një sasi që e bën 2012 vitin e tretë më të shtrenjtë në historinë e industrisë së sigurimeve, raportuar nga grupi zviceran.

Kjo shumë, megjithatë, është më i ulët se vitin e kaluar, është një vit ku regjistrua nga tërmetet dhe cunami shumë masive që goditi bregdetin e Japonisë. Në vitin 2011, humbjet e siguruara arritën $ 126 $  thekson studimi Swiss Re..

tifona Sandy_New_JerseyViti 2012 shënoi një nga fatkeqësitë më të mëdha natyrore, sidomos në SHBA.

Në dhjetë ngjarjet me shpenzimet e sigurimit më të mëdha u shënuan në vitin e kaluar, nëntë nga këto kanë ndodhur në këtë vend. Depërtimi i lartë i sigurimit në Amerikën e Veriut çoi në humbje fluturues në 65$. Stuhia Santi ishte katastrofa me kosto më madhe ajo e vitit 2012, si në humbje ekonomike po ashtu  edhe për shpenzimet e mësha për kompanitë e sigurimit.

Humbjet ekonomike arritën 70 $, një sasi që sjell stuhinë Sandy në vendin e dytë, pas uraganit Katrina në vitin 2005. Humbjet në institicionet e siguruar arriti gati në 35 $, nga të cilat 20 deri në 25 $ u mbuluan nga kompanitë e sigurimit privat, sipas sondazhit.

Italia është testuar edhe nga disa tërmete në veri, me humbje të siguruar që të tejkalojnë 1.6 miliard $  amerikanë, duke shënuar nivelin më të lartë të regjistruar ndonjëherë në vend