Ngrohja globale, 95% vjen nga njerëzit

1238

breshka 44

Shkencëtarët e shquar për të studimit të klimës kanë dhënë një raport për faktorin njerëzor barrën e përgjegjësisë që mban përgjegjësi për 95% të ngrohjes globale. Kjo për herë të parë në mënyrën më të qartë rreth ngrohjes globale, një raport që synon masat për përballjen e ngrohjes globale nga dora e njeriut, njoftuan anëtarët e Komisionit Ndërqeveritar mbi Ndryshimet Klimatike (IPCC).

Miratohet ! Kështu u tha gazetarëve Jonathan Lynn, përfaqësuesi i Komisionit, duke iu referuar përmbledhjes së raportit përfundimtar, drejtuar qeverive që edhe u miratua në fund të takimit të IPCC në Stokholm, e cila zgjati një javë.

Lynn nuk e ka folur me hollësi, por anëtarët e Komitetit dolën me konkluzionet e raportit se ka një rritje deri 95% te shkaktuar nga faktori njeri, kundrejt 90% në raportin e mëparshëm të vitit 2007 dhe 66% në vitin 2001 – rreth ngrohjes globale nga mesi i shekullit të 20.

Rreth 200 qeveri kanë rënë dakord të punojnë drejt një marrëveshje përmes OKB-së deri në fund të vitit 2015 për të luftuar ngrohjen globale, pjesërisht për të braktisur përdorimin e lëndëve djegëse fosile në burimet e ripërtëritshme të energjisë. Komisioni do të publikojë një raport të plotë më vonë gjatë ditëve në vijim.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: