Ngrohja globale rrit krimin

planeti-fjalajone

Ndryshimi i klimës do të çojë në fund të shekullit 22.000 vrasje më shumë, 180,000, përdhunime e mësipërme 1.2 milion sulme nga më të rënda, 260.000 më shumë grabitje, 3,5 milion vjedhje. Sa më shumë bota bëhet më e ngrohtë për shkak të ndryshimit të klimës, aq më e vështirë është për të lënë dritaren e dikujt hapur, sepse, së bashku me ngrojen, pritet të rritet dhe krimi, kjo sipas një studimi të ri shkencor të SHBA botuar në revistën për çështjet mjedisore “Journal of Environmental Economics and Management”

Studimi i ri, udhëhequr nga Matthew Ranson ku është mbështetur te të dhënat e FBI-së krimit për vitet 1980 – 2009, me të dhëna të përditshme meteorologjike për të njëjtën periudhë, për të parë se si faktet ndryshojnë me ndryshimet e temperaturës së mjedisit. Matthew Ranson është duke krijuar një model matematik statistikor, i cili siguron se si ndryshimi i klimës do të ndikojnë krimin në të ardhmen, në varësi të skenarëve të ndryshme klimatike. Bazuar në një skenar beson se planeti ynë do të ngrohet me 2.8 gradë Celsius deri në vitin 2100, dhe vlerëson se krimi do të rritet me 0.5% në 3.1% (varësisht nga lloji i veprës). Edhe pse rritja duket e vogël, vetëm modeli i SHBA parashikon që deri në fund të këtij shekulli ndryshimi i klimës do të çojë në 22.000 më shumë vrasje, dhunime mbi 180,000, 1.2 milion sulmet më të rënda dhe të tjera 2.3 milion, mbi 260.000 plaçkitje si dhe me 3.5 milion vjedhje. Ndoshta moti i ftohtë i ka detyruar njerëzit të mbyllen në shtëpitë e tyre, të dekurajojë disa kriminelë, të tillë si hajdutë, ndërsa moti i ngrohtë inkurajon. Po ashtu, klima e ngrohtë ndoshta të ndikojë negativisht në fiziologji e të paktën në disa njerëz, duke i bërë ata më agresive.

Burimi: Proto Thema