Nivelet rekord të papunësisë në eurozonë

Papunësia në Greqi per vitin vitin 2014 mendohet te kape shifrën 28% ne Greqi dhe 5% në Gjermani. Gjthashtu papunësia pritet të arrijë në një nivel të ri rekord në fund të vitit 2014 në zonën e euros me mesatarisht 12.3%, konkretisht (+0.1% në krahasim me muajin maj 2013), ndërsa të rinjtë do të vazhdojnë të vuajnë më shumë, sipas një raporti nga Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD), i cili është dhënë sot të martën për publikim.

papunesia 55

Në këtë raport, Organizata për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD) vëren “dallime të konsiderueshme dhe në rritje ndërmjet anëtarëve të dy vendeve. Ndërsa papunësia pritet të arrijë apo edhe të jetë më e lartë se 28% vendet më të prekura në Spanjë dhe Greqi, ndërsa në Gjermani megjithatë shkalla e papunësisë pritet të reduktohet edhe nën 5%.

Në Shtetet e Bashkuara niveli i papunësisë është vlerësuar raport që do të bjerë më tej, deri në nën 7% në fund të vitit 2014.

Në përgjithësi, sipas raportit me temë: “Perspektivat e punësimit 2013”, norma mesatare e papunësisë në 34 vendet e OECD-së, vendet më të pasura në planet,  pritet të ulet pak me 2% gjatë 18 muajve të ardhshëm nga 8% maj 2013 në 7.8% në fund të vitit 2014.

Në përgjithësi, rreth 48 milionë njerëz, ose rreth 16 milionë më shumë se në vitin 2007, para shpërthimit të krizës financiare , nuk janë të punësuar në zonën e OECD-së, brenda në ku marrin pjesë rreth 20 vendeve evropiane dhe vendet e Amerikën e Veriut, Australi, Zelandën e Re, Kili dhe Izraeli.

Këtë vit, norma e papunësisë nën 5% janë të regjistruar në vetëm pesë vende: Austria, Koreja e Jugut, Japonia, Norvegjia dhe Zvicra.

OECD vuri në dukje se shkalla e papunësisë së të rinjve vazhdon të jetë në një “nivel të paparë” në shumë vende, duke filluar me ato të Evropës Jugore: më shumë se 60% në Greqi, 55% në Spanjë, rreth 40% në Itali dhe Portugali.