“Nuk ka integrim social te emigrantëve pa legalizim dhe nënshtetësi”

7
Legalizimi i emigrantëve është “A-ja”, ndërsa nënshtetësia është çelësi i integrimit të emigrantëve. Pa nënshtetësi nuk mund të ketë integrim, nuk mund të ketë barazi dhe të drejta shoqërore dhe sociale.

“Çelësi për integrimin e emigrantëve është dhënia shtetësisë. “Shtetësia nuk është një ilaç, por është e vështirë për të imagjinoni integrimin, pa shtetësi. Kjo nuk është një pikëpamje radikale, por thjesht një klasik pozicion liberal demokratike. Çështja është politike. ” thotë në gazetën “Eleftherotipia”  Dimitris Christopoulos, nënkryetar i Shoqatës greke për të Drejtat e Njeriut: Pra, gjithsesi, shteti grek ka arritur të lejojë fëmijët e lindur në Greqi apo të përfundojë shkollën dhe të jetë formalisht grekë, si bashkëmoshatarët e tyre, me një vonesë të konsiderueshme të disa viteve pas vendeve të tjera të BE. Megjithatë, për shkak të papërgatitur qoftë apo për shkak të ngurrimit të qeverisë, numrat natyralizim janë shumë më të ulët në dy vitet e fundit, dhe vetëm 3.000 njerëz kanë marrë shtetësinë për arsye të lindjes në Greqi.

Niko Ontoumpintan, ku lindi në Greqio 30 vjet më parë, është një prej tyre: “Unë nuk kam pasur kohë për të marrë pushim nga puna ime, për të mbledhur dokumentet e nevojshme,” thotë ai, u bëra një baba në ndërkohë që kishte të tjera telashe. “Përveç kësaj, çfarë ndryshimi ka një gjykim, pasi Samaras ka premtuar për të hequr ligjin e mëparshëm për dhënien e nënshtetësisë. Dhe motrat e mia, që shkuan në zyrat e posaçme muarrën përgjigjen nga këta punonjës: “Mos u mërzitni, mos u përpiqni të bëni diçka,  gjithsesi ligji i mëparshëm do të shfuqizohet, lodheni kot” Çfarë do të thotë kjo për marrjen e shtetësisë? “Kjo do të thotë shumë, por gjëja e fundit që do të thotë për mua është se unë zyrtarisht i barabartë  me miqtë e mi, sepse unë nuk e ndjeva  kurrë ndryshe veten time. Kjo nuk do të ndryshojë jetën time apo diçka brenda meje.

Nga ana tjetër, unë do të kenë mundësinë për të kërkuar një të ardhme më të mirë jashtë Greqisë, sepse tani unë nuk mund të planifikojë asgjë në jetën time, e cila varet nga leja, dhe kështu të humbasë mundësitë për të punuar dhe studiuar jashtë vendit ». Sipas avokatit Vasilis Papadopulos, anëtar i Grupit të Avokatëve për të Drejtat e Refugjatëve dhe emigrantëve, thotë se, kjo çështje është e parëndësishme për shërimin e të djathtës ekstreme.  Shpresojmë se Këshilli i Shtetit do të përmbysë vendimin ekstreme të konservatore. Dhe të vendosin ata nëse migrantët legalë “gjenerata e dytë”, që kanë lindur këtu dhe kam mbaruar shkollën, grekët konsiderohen grekë si shokët e tjere ( nxënësit) dhe nuk duhet të kalojnë nëpër komisionet e veçanta të natyralizimit me tarifa të shtrenjta … ‘.