Oqeane masive uji në thellësi të Tokës

1391

oqeani profil

Shkencëtarët mendojnë se ndoshta mund te ketë tre herë më shumë ujë se në sipërfaqen – Ky “rezervuar” uji është në një thellësi deri në 700 km nën sipërfaqe, në zonën e ndërmjetme midis sipërme dhe të poshtme të mantelit. Ka shumë ujë thellë nën këmbët tona, edhe pse jo në forma të njohura (ujë të lëngshme, akull, avull), por çështja është se si e arrin. Një hulumtim i ri shkencor i SHBA arriti në përfundimin se në thellësitë e Tokës, në shtresën e quajtur shkencërisht manteli që shtrihet messë kores së tokës dhe thelbi, ka rezerva të mëdha të uji, ndoshta tri herë më shumë se vëllimi i përgjithshëm i ujit që dispozicion të gjithë së bashku oqeanet në sipërfaqe të planetit tonë . Ky “rezervuar”  uji, e cila është e qëndrueshme në kohë, shtrihet në një thellësi prej 700 kilometrash nën sipërfaqe, në zonën e ndërmjetme midis sipërme dhe të veshjes së jashtme të ulët.

oqeani 2

Hulumtuesit, të udhëhequr nga Profesor Steven Tzeikompsen i Departamenti i Gjeoshkencave, Universiteti i Northwestern Illinois, ka bërë pas publikimit në revistën «Shkenca», në bazë të «New Scientist», ku vlerësojnë se uji është i bllokuar ‘(bllokuar molecularly) në shkëmbinj kaltërosh, ringkoudites tyre. Kjo është një strukturë relativisht e rrallë kristaltë nga një gur i formuar nga Olivine nën presione dhe temperature shumë të larta.

oqeani ne focus

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: