Origjina e topit të Kupës së Botës

1103

 

topi 1Topi i Kupës së Botës e ka origjinën nga Pakistani, ndërsa paga mujore bazë për punonjësit është 100 dollarë. Kur Brazil dhe Kroacia japin kick-off për festimin botëror të futbollit në Sao Paulo më 12 qershor, ka një probabilitet të lartë që topi yll janë krijuar nga Gulshan dhe kolegët e saj në fabrikë në Forward Sports Sialkot në Pakistan.

topi 4

“Ne shohim përpara për Kupën e Botës dhe inshallah (me vullnetin e Zotit), ne do të shikojnë ndeshjet. Topat që kemi bërë ne do të përdoren për tu luajtur, si  dhe për këtë të gjitha gratë që punojnë këtu janë shumë krenarë, “kështu ka theksuar një punëtor për agjensinë AFP. Pakistani tradicionalisht e do futbolli, ndërsa vendi ndodhet  në vendin 159 në renditjen botërore nga FIFA, por Sialkot ka një histori të gjatë në ndërtimin e topit. Forward Sport është partneritet me firmën më të njohur Adidas që nga viti 1995 dhe furnizimin me topa në ndeshje të futbollit botëror, duke përfshirë Ligën e Kampionëve, Bundesligë dhe tani në Kupën e Botës. Qendrat ndërkombëtare që bashkëpunojnë ngushtë me fabrikat dhe OJQ-të, kanë vendosë kontrolle të rrepta për të parandaluar një kthim në ditët e errëta të punës së fëmijëve. Në Sport Forward, punëtorët duhet të tregojnë se janë mbi moshën 18 vjeç.

topi 2Linja e prodhimit të Brazuca, përbehet gratë në shami dhe disa me fytyrat e tyre të errësuar, që punojnë ethshëm dhe te tensionuar. Ato fillojnë me gjurmët spiral të kujtoj poliuretani ngjyra të dallueshme të ndritshme dhe ngjitur në Brazuca fshikëzës top gome. Pastaj me një stampë të veçantë të vendosur mbi top, ku bëhet më i nxehtë dhe më i ngjeshur në një pirg sferike për të marrë formën e duhur. Ngrohja gjithashtu ndihmon për të bashkuar me kujdes pjeset e tjera të të topit ashtuquajtur seams. I gjithë procesi në fazën përfundimtare zgjat vetëm 40 minuta – shpejtësia është vendimtare për të shmangur difektin, ndërsa kjo ndermarrje mund të prodhojnë deri në 100 topa në orë. Eshtë një proces i një teknologjisë së lartë për Pakistanin, ku pjesa më e madhe e fuqisë punëtore është i pakualifikuar dhe i paarsimuar. Vetëm gjysma e popullsisë janë gjëndje që të lexojnë dhe të shkruajnë.

90% e punëtorëve janë femra, një figurë e pazakontë në Pakistan, pasi femrat më së shumti mbeten të mbyllura në shtëpi me familjet e tyre. Megjithatë punëdhënësit besojnë se ata janë më të zellshëm dhe të përpiktë se sa homologët e tyre meshkuj.

Një top duhet të peshojë 437 gram dhe me një perimeter prej 69 cm, kjo arrihet me një seri të testimit me anën e pajisjeve me saktësi nga Gjermania. Pajisje të tjera masin kërcej, rezistencën e ujit dhe të mykut, gjithashtu edhe formën përkatëse të sipërfaqes së topit. Firma Adidaska dy vjet e gjysmë që bën kërkime mbi topin e ri, nga testimi i 10 vende me 600 lojtarë nga 30 ekipe, duke përfshirë Messi, Steven Gerrard dhe Bastian Schweinsteiger.

topi ne focus

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: