Pa “shqiptarët” do zhdukemi si popull !

1072

thanasi- ne focus news

Të dhënat janë një ëndërr tmerri . Dhe llogaritjet matematikore të tregojnë të ardhmen e afërt këtë elementë, vetëvrasje! Greqia, në qoftë se ka një vazhdim të ulët të treguesve dhe nuk është gjeometrike siç është regjistruar sot në progresion numerik, do të jetë…një tokë e bukur, por e pabanuar! Për të vazhduar të ekzistojmë “ të pamshëm, sa Grekë…” duhet të miratojë menjëherë dhe në mënyrë aktive parullën e vjetër tronditëse, përshtatur në kohën moderne realitetin tonë tragjik: Lindje, pse po humbim…”!

 Në vitin 1996, për herë të parë në Greqi vdekjet ishin absolut në numra 22 më shumë se lindjet. Dy vjet më vonë, në vitin 1998, numri i vdekjeve krahasuar me lindjeve u rrit në 1.774 dhe në vitin 2012 (me fjalë të tjera, vetëm në 12 vjet …) vdiqën 16.300 grekët më shumë se ata që kishin lindur.

 Në 12 vjet, vdekjet gati u dhjetëfishuan nga ai i lindjeve. Në vitin 1980, kemi pasur në Greqi 15.36 lindje për 100 banorë. Sot ne kemi vetëm 9 për 100 banorë, me vazhdimisht në rënie, kur në Irlandë indeksi përkatës është 15.9 për 100 banorë,  në Angli 12.8, në Francë 12.6, në Suedi 11,9. Më keq se ne, janë Portugalia dhe Gjermania me 8.5 dhe 8,4 lindje. Bëni llogaritjet për një projektim për të ardhmen dhe do ju bie vetëtima në kokë…

 Për të patur njëzëvendësim të thjeshtë të popullsisë, që rritet numri i kërkuar i fëmijëve për nënën, duhet të jetë 2,1. Sot në Greqi, korrespondon 1.39 fëmijë për familje. Dhe vini re mirë këto të dhëna. Në qoftë se shikojmë “indeksin e fertilitetit ” të grekëve, bie në tragjedi në 0,95! Ku do të thotë, si një e rëndësishme, në pikën që kemi arritur, 44 të treguesit të sotëm të fertilitetit aktual është mbuluar nga emigrantët! Dhe të dhënat e fundit të statistikave tregojnë se shkalla e përgjithshme e fertilitetit të huaj, “rrjedh” në mënyrë të qendrueshme më e lartë se ajo e grave Greke…

Problemi i normës së ulët i lindjes kërcënon të gjithë Evropën. Profetike, me disa ekzagjerim, Umberto Eko ka parashikuar që në mesin e shekullit të 21, Europa do të banohet nga emigrantët.

Afrika dhe Azia “lindin” me ritëm të jashtëzakonshëm, ndërsa Evropa pas viteve të luftës dhe sidomos në dy dekadat e fundit të shekulli të 20, gjatë viteve të zhvillimit, e mirëqënies, ku standardi i jetesës është ngritur, prosporiteti dhe jeta është për bukuri, “ prosperiteti dhe jeta e bukur vdes”. Në Greqi, si në të gjitha nivelet, gjërat janë më keq …

Dhe … pastaj, erdhi kriza. Dramatike dhe renija e shpejtë në nivel të jetesës, ka dekurajuar (për arsye të tjera më, jo “për të kaluar më mirë dhe të lumtur …” prindërit që e shumta me një fëmijë) në familje të ketë fëmijë. Në moshë riprodhuese, papunësia është tronditur në 44% , për moshat 25-29 vjeç dhe 30% për moshat 30-44 vjeç.

Llogaritet mungesa e infrastrukturës ( çerdhe , kopshte, etj ), vazhdimisht është përkeqësuar dhe pakësuar burimet ekonomike për edukimin, shkalla e efektivitetit ( ato që ekzistonin…) shëndetit publik, rritje të mprehtë në pjesëmarrjen private (me të ardhura të reduktuara) të kujdesit shëndetësor, deshtimet e shtetit social, heqja (në vend që të ketë ndihma të guximshme) në ndihmat për fëmijë dhe përfitimet për familjet e mëdha dhe do të kuptojmë të gjithë ngritja e familjes në çiftet e reja është planifikuar rreziku më i lartë. Ndalimi!

Popullsia e Greqisë (regjistrimi 1/01.3013) është vlerësuar në 11.161.000 njerëz. Në vitet “90” pak më shumë se 10 milionë banorë. Arritëm në nivelet aktuale, pas emigracionit në masë (dhe rritjes të lindjeve ty tyre …) të regjistruar atëherë. Sipas vlerësimeve zyrtare, mumri i të huajve që jetojnë në Greqi, vlerësohet gati në 1.2 milion. Diçka më shumë se 13% e popullsisë …

 Unë e di se disa njerëz do të bëhen si të çmendur, por e vetmja shpresë për Greqinë që të ketë banorët e saj në dekadat e ardhshme, është që të … na shpëtojnë emigrantët- si do shpëtojnë dhe pjesën tjetër të Evropës. Le të shikojmë me gjak të ftohtë perspektivat, të kuptojmë më në fund se si “ emigrantët” të lindur në Greqi dhe janë “pjesëmarrësit e kulturës greke …”.

 Ka shkolla, ku të lindur në Greqi fëmijë emigrantësh është shumica më e madhe. Ku Greqinë e quajnë atdheun e tyre. Nuk duan të largohen nga këtu, (pavarësisht  ndaj “mbështetjes”  armiqësore të shtetit grek ku… nuk pranon ekzistencën e tyre!) martohen me burra dhe gra greke, integrohen plotësisht në shoqëri me kalimin e kohës. Dhe të na shpëtojë nga zhdukja, në një epokë historike, ku shoqëritë multikulturore konsiderohen (dhe janë provuar në praktikë në të gjithë botën) për dinamikën e thjesht “kombëtare”.

 Dhe para se të bërtasim me krenari kombëtare …”nuk do të bëhesh Grek kur, Shqiptar, Shqiptar!” (Ose ndonjë kombësi tjetër me shpërthim racist) po të kthehemi në të dhënat historike do të zbulojmë se në gjashtë shekujt e fundit, migracioni shqiptar rrjedh në hapësirën tonë kombëtare, na shpëtuan fjalë për fjalë nga zhdukja! Gjysma heronjëve të revolucionit të 1821, ishin arvanitas dhe flisnin vetëm arvanitas. Reth 40% e fshatrave greke dhe emrat e vendeve, akoma dhe sot mbajnë së bashku me atë greke dhe atë arvanitase. Ardhmja jonë, gjithsesi, është e vështirë dhe sfiduese. Të lëmë intolerancën, fanatizmin dhe idetë destruktive mund të mbizotërojnë mbi logjikën, realizëm, instinkti mbijetesa, njerëzimi, shumë pak do të jetë i pakapshëm …

Thanos Ikonomopulos

www.iefimerida.gr

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: