Papa Franciskos kritikon “indiferencën” për fatin e emigrantëve

 

Papa Franciskos kritikoi diten hënë, në vizitën e tij të parë historik në Lampedusa, “indiferencën” e botës në lidhje me fatin e emigrantëve, qindra nga të cilët janë vrarë në vitet e fundit në Mesdhe në kërkim të një jete më të mirë.

 

Papa-Francisco-

“Ne kemi humbur sensin e përgjegjësisë vëllazërore, një kulturë të mirëqënies e cila na bën apatike ndaj klithmave te qenieve njerëzore, qe po çon në globalizimin e indiferencës,” tha Papa gjatë operacionit në kujtim të atyre që humbën jetën e tyre, duke u përpjekur të kalojnë ne Mesdhe, e cila u ndoq nga të paktën 10.000 besimtarëve në stadiumin e vogël të ishullit.

“Emigrantë të vdekur në det, mbi bordin e anijeve, të cilat në vend që të çojnë në një rrugë e shpresës, te shpien ne rrugën për ne vdekje,” tha ai në fjalimin e tij duke theksuar se “ky mendim që vjen dhe vjen perseri ne mendje, bëhet një gjemb në zemrë dhe shkakton dhimbje. ”

Papa theksoi se u informua kohët e fundit në lidhje me tragjedin të pashoqe në Mesdhe dhe për këtë arsye gjithashtu vendosi për të lëvizur në ishull, udhëtimin e tij të parë jashtë Romës. ” Per tu lutur, për të bërë një gjest të , për të rritur ndërgjegjësimin se kjo qe ndodhi nuk do të përsëritet më. Duhet te ndryshojme disa sjellje specifike. Nuk kujdesemi me per njerezit ne bote per te cilen jetojme, nuk ndihmojme ato qe Perëndia krijoi.”

Kryetari i parlamentit italian dhe përfaqësues të Komisionit të Lartë të OKB për Refugjatët (HCR) në Itali Laura Bolntrini beri thirrje sot për “forcimin e shpëtimit në det për imigrantët.” Për më tepër, Bolntrini ne nje emision televiziv tha se “ligjet duhet të jenë të qartë në lidhje me faktin se ndihma dhe shpëtimi është e ligjshme dhe detyrë kombëtare”.

“Shumë anije bejne sikur nuk shohin se si (anije që mbajne emigrantë) braktisin gjithmone ne det jetë,  që nuk mbërrijnë në mënyrë të sigurtë në destinacionin e tyre. Shokojne për të parë emigrantët të futur në kafaze,” tha ai. Në mes të qershorit, shtatë emigrantë jane mbytur në brigjet e Sicilisë në një kafaz , sipas dëshmitarëve okularë, të cilët kanë qenë të përfshire në një grup prej 95 emigrantëve qe u shpëtuan nga rojet bregdetare italiane.

Sipas HCR, gjysmën e parë të vitit 2013 ka pasur 40 vdekje ose të zhdukjes së emigrantëve, duke u përpjekur të kalojnë nga Afrika e Veriut në Itali, nga 500 vdekje në vitin 2012. Në ditët e fundit, rojet bregdetare te Italise dhe Maltes shpëtuan 800 emigrantë të ardhur kryesisht nga Libia.