Papandreu: “E ardhmja e Ballkanit në përputhje me Evropën

1140

“E ardhmja jonë e familjes evropiane do të jetë më mirë në qoftë se BE-ja më në fund do kuptojë fuqinë e saj. Shtetet anëtare të BE-së janë bashkuar tashmë fatet tyre. Është koha që të bashkohen forcat e tyre të vërteta, “tha ish-kryeministri dhe kryetari i Internacionales Socialiste, Jorgos Papandreu, në fjalimin e tij në Forumin e parë për Bashkëpunim në Ballkan mbajtur në Selanik. Ai tha se: “BE-ja duhet të investojë në infrastrukturë dhe energji dhe rrjeteve të telekomunikacionit. Të investojë në forcën njerëzore dhe sidomos për brezin e ri. Kjo është e mundur dhe duhet të promovohet si propozim për një program të tipit” Erasmus “, për miliona të papunë. Për të investuar në forcimin e mëtejshëm të demokracisë dhe pjesëmarrjen demokratike të qytetarëve. Të merret në konsideratë propozimin për zgjedhje të drejtpërdrejtë të kryetarit të BE-së, të ketë transparencës më të madhe dhe kontroll në sistemin bankar evropian, për të forcuar shtetet anëtare në luftën e tyre kundër krimit të organizuar, imigrimit ilegal dhe korrupsionit. Çelësi për rritjen ekonomike dhe në Ballkan, është që të thellojë bashkëpunimin mes shteteve në rajon. Ekonomitë e tyre tashmë janë kryesisht të ndërvarura, Është në interesin e të gjithëve që të zhvillojnë iniciativa, për të mbajtur ritmin e rritjes, do të hapë tregje të reja duke krijuar vende pune.Vendet e Ballkanit kanë nevojë për të investuar për të ardhmen e përbashkët evropiane – por së pari duhet të besojnë dhe të investojnë në bashkëpunimin e tyre. Në vitin 2013, mbush dhjetë vjet nga dita historike në Ballkan dhe Deklarata Perspektiva Evropiane e Selanikut nën kryesinë greke. Në vitin 2014, përsëri nën Presidencën greke, mbushen 100 vjet pas fillimit të Luftës së Parë Botërore, e cila na kujton se sa rrugë kanë udhëtuar Ballkani dhe Evropa. Duhet që të përfitijmë nga këto mundësi simbolike për të thelluar më tej bashkëpunimin tonë.” Tha ish kryeministri i Greqisë z. Jorgo Papandreu
Këtë e pëlqejnë %d blogues: