Pirja e duhanit është përgjegjës për 4.5 milion vdekje në vit

1049

duhani 1

Duhani dëmton shëndetin publik dhe mirëqenies sociale. Me interes të veçantë janë ekonomia shëndetësore që lidhen me shprehinë e pirjes së duhanit. Pirja e duhanit llogaritë për 8.9% të të gjitha pranimeve në spitale publike, të kontabilitetit për 7.9% të totalit të shpenzimeve për shëndetin, ndërsa duke u rritur me 2 euro për paketë do të rezultojë në të ardhura e shtetit një shtesë prej  1.2 miliardë dollarë.

Këto përfundime u shfaqën gjatë debatit të mbajtur nga Komisioni Kombëtar i Kontrollit të Duhanit, Komiteti i Ministrisë së Shëndetësisë, Shkolla Kombëtare e Shëndetit Publik, Fondacioni Biomedical Research, Akademia e Athinës dhe Shoqëria greke antikancer.

Bazuar në hulumtimet e paraqitura, pirja e duhanit është një problem i madh shëndetësor publik dhe një kërcënim i madh për botën e mirëqenies sociale, transmeton AMPE. Në mënyrë tipike, në fushën globale, 4,5 milionë vdekje në vit i atribuohen në pirjen e duhanit, nga të cilat 650.000 janë regjistruar në BE

Në Greqi pirja e duhanit është faktori kryesor rreziku për shëndetin e popullatës, si në aspektin e vdekshmërisë (17% e të gjitha vdekjeve në moshat mbi 30 vjet kanë ardhur për shkak të pirjes së duhanit) . Sipas llogaritjeve, pirja e duhanit  mban përgjegjësi për 12.9% të totalit të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë në vend,

Bazuar në vlerësimet e Shkollës Kombëtare të Shëndetit Publik, duhanpirja është përgjegjëse në Greqi për 199.028 pranimeve në spitale publike, të kontabilitetit për 8.9% të totalit të importeve. Kostoja totale e spitaleve publike për shkak të pirjes së duhanit u rrit nga 400.011.801 euro për 554.123.300 euro, duke përfaqësuar nga 7.7% në 10.7% të buxhetit total të tyre. Me normalizimin e këtyre normave në të gjithë shpenzimeve shëndetësore vlerësohet që totali direkte (mjekësore) kostot që i atribuohen duhanit arritën EUR 17.6 miliardë në vit, duke përfaqësuar një normë prej rreth 7.9% të shpenzimeve totale shëndetësore (bazuar në një vlerësim konservativ).

Nëse këto llogaritje përfshijnë kostot indirekte (humbjet e produktivitetit për shkak të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë), atëherë kostoja totale për ekonominë kombëtare dhe prodhimin shoqëror është llogaritur në 3.27 miliardë në vit (1.53% e PBB-së, me çmime bazëviti 2011 dhe vlerësimeve konservative).

Karakteristikat, bazuar në ekipin shkencor e vlerësues i përbërë nga studiues të Universitetit të Harvardit, nga Kompanitë greke Cancer Society, Universiteti i Çikagos, Universiteti i Pireut, Instituti për Hulumtime Biomedical i Akademisë së Athinës dhe Shkollës Kombëtare të Shëndetit Publik, një rritje shtesë prej 2 euro per paketë pritet të çojë në konsumin e reduktuar me 20% dhe të ardhurat e tjera shtetërore me 1.2 miliard dollarë. Ndërsa 330 000 të rritur do të lënë duhanin, 125,00 rinjtë do të parandalojnë atë para se ta fillojnë, dhe do të parandalojë vdekjen e parakohshme për 192.000 nga sëmundjet që lidhen me pirjen e duhanit.

Një studimi mjeksor tjetër i kryer në Nëndorin e vitit të kaluar në vendet evropiane dhe skandinave ndërmjet 440.000 banorëve nga Danimarka, Franca, Gjermania, Greqia, Italia, Hollanda, Norvegjia, Spanja, Suedia dhe Mbretëria e Bashkuar. Grupi filloi ndjekjen pjesëmarrësve në studim gjatë periudhës 1992 – 2000. Dhe konkludoi se askush deri  nuk e ishte diagnostikuar me kancer. Edhe ky studim vlerësoi se çdo vit në 270.000 njerëz preken nga kanceri si rezultat i shkaktuar nga pirja e duhanit .

Pas një mesatare prej tetë vitesh studimi, rreth 4,500 njerëz të diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë në rreth 3,000 të tjerë me probleme në frymëmarrje, si dhe 1,850  të kancerit të mushkërive dhe kancerit të sistemit urinar. Llojet e tjera të kancerit të lidhura me pirjen e duhanit, por dukej më rrallë në studim, ishte kanceri i stomakut, qafës së mitrës, oral,, veshkave pankreasit, dhe një formë të leukemisë

Sipas studimit të llojeve të caktuara të kancerit, duke përfshirë mushkërive dhe laring, shumica dërmuese, mbi 80% janë shkaktuar nga pirja e duhanit. Më pak ishin për kancerin e veshkave me 8% dhe pankreasit 13%. Nga ana e tij, Profesor në Universitetin e Torontos, Prampchat Ja, i cili nuk ishte përfshirë në studim, tha se gjetjet janë në përputhje me vlerësimet e numrit të vdekjeve të shkaktuara nga pirja e duhanit në Evropë.

duhani 2
Këtë e pëlqejnë %d blogues: