Politika bën një replikë, por siç tregojnë bathët, janë larg pashkët!

1069

OPINION / Fredi S Merkuri

Parashikimet nuk janë aspak të këndëshme për të mos i quajtur ekstreme edhe për 2013, një përmbledhje e ngjarjeve të vitit të kaluar dhe një analizë të  Makro-ekonomise, bazuar në të dhënat statistike, çdokush mund të shohë shumë lehtë se mund të ndryshojë pamja e ekonomisë dhe, në disa raste, madje edhe situata politike. Ajo është shumë tërheqëse për të parashikuar ndryshime të rëndësishme në peizazhin ekonomik, edhe në hartën politike, ndryshime natyrisht jo të typit qesharak Maja dhe 21 dhjetor 2012, por për të kuptar lehtë dhe për të identifikuar ngjarjet e rëndësishme dhe rreziqet që po vijnë. Gjithashtu për të parashikuar se ardhja e investitorve, ashtu siç po reklamohet ne vendet e Evropës jugore, përbën një ëndërr të largët dimërrore.

fredi

Rritja e papunësisë, mos realizimi i objektivave financiare është vlerësuar nga 40 analistë ekonomikë, sipas një sondazhi nga Reuters, ekonomite e eurozonës do të cënohen edhe me tepër.

Sondazhi i kryer, tregon se Greqia, Spanja dhe Portugalia do të gjendet në gjendje më të keqe se sa ishte planifikuar fillimisht.

Lidhur me Greqinë, analistët ekonomikë parashikojnë recesion rreth 5%, më shumë se 3.7% parashikuar fillimisht, dhe besoj se papunësia do të ngrihet në qiell në 2013 më shumë se 25%. Ndër të tjera, analistët janë pesimistë për Spanjën. Vlerësohet se Spanja kishte shkallën më të lartë të papunësisë në Bashkimin Evropian me 23.6%  dhe pritet  më vonë,  mund të arrijë 24% dhe 24.1% në 2013.Në përgjithësi, ekonomia spanjolle pritet të tkurret 1.5% . Ekonomia portugeze do të tkurret me 3.5% këtë vit dhe nuk do të përmbushë objektivat e veta fiskale  dhe vitin e ardhshëm. Së fundi, Irlanda ështe ekonomia e vetme që do të ketë një rritëm pozitiv të dobët.

“Dalja nga kriza do të vijë vetëm nëpërmjet rreformave të thella strukturore” theksojnë analistës.

BE bie dakord mbi rolin e ri mbikëqyrës të Bankës Qendrore Evropiane. Sipas raporteve të shtypit, vendet e BE-së kanë rënë dakord mby rolin  mbikëqyrës të Bankës Qendrore Evropiane për rreth 200 bankat në eurozonë në vitin 2014, pasi shkaku është i thjeshtë; Bankat dhe politika e tyre ben që të nxirrnin jashtë shinave trenin ekonomik të shumë shteteve të BE-së, shih rastin e Spanjës ku borxhi i përgjithshëm është në 250 % të të ardhurave kombëtare kur ai shtetërori është vetëm 60% dhe i Bankave në 190%.

Deficiti në SHBA u rrit më shumë seç pritet, ndërkohë që  Presidenti i FED, Ben S. Bernanke, paralajmëroi se ka kufizime në aftësinë e ndërhyrjes së bankës qendrore për të adresuar problemin fiskal. Ngadalësimi ekonomik në Kinë vazhdon, duke i vënë  frenë në zgjerimin industrial të Gjermanisë. Si rezultat i kësaj, çmimet e aksioneve në industrinë e rëndë po reduktohen. Popullariteti i Angela Merkel bie para zgjedhjeve, dhe në një mjedis me një ekonomi të dobët dhe situata të paqëndrueshme politike, Gjermania është duke lëvizur drejt integrimit të borxhit të Bashkimit Evropian me DAX Indeksi i arritur në 5,000 njësi, një rënie prej 33%.

Shtetëzimi i kompanive elektronike të mëdha në Japoni po përfundon. Industria elektronike e Japonisë pësoi një  humbje prej 30 miliardë dollarë për Sharp, Panasonic dhe Sony, pasi konkurrenca e Koresë së Jugut po bëhet dominuese.  Qeveria japoneze shtetëzon kompanitë kryesore të sektorit, një praktikë e ngjashme aplikohet nga SHBA në industrinë e automobilave. Klima e biznesit në Japoni dobësohet. Vlera e sojës u rrit me 50%, e cila përbën pulsin në tregun e ushqimeve ku siguria humbet kuptimin e saj.

Hong Kong  Shkëputet nga dollari amerikan dhe bashkohet me Renminbi kineze. Dhe vende të tjera aziatike tregojnë se ata duan të ndjekin, por Kina humbet aftësinë për të kontrolluar lëvizjet e monedhës dhe si pasojë inflacioni po troket derën e saj. Në baza vjetore, raporti i investimeve të huaja direkte  në Kinë ra me 3.6% në 11 muajt e parë të vitit 2012 në 100.0 miliardë USD. Për më tepër  parashikohet një rritje prej 2% për ekonominë amerikane në vitin 2013, ndërkohë që kryeministri i Japonisë po e shtyn bankën qendrore të miratojë inflacionit të shënjestruar.

Politika bën një replikë, bilanci Global i Pushteti po shfaq  tendenca të mëdha ndryshuese.Tregjet e reja janë shfaqur edhe  tregjet e zhvilluara  janë zhytur.Politikat janë bërë më të rëndësishëm për shumë vende të përparuara. Kina,tregu në zhvillim në botë e cila për shumë kohë ka për të shtresuar tregjet e zhvilluara, po shfaq shenja tkurrjeje. Evropa, ky është shembulli i parë ku tregjet e zhvilluara janë “mbytur”,  “moment ekzistencial i saj”, dhe që është në fund të fundit një çështje për politikanët.

Kthimi i Rregullatorëve, një temë dominante – ose, më saktë, thembra e Akilit pasi  dy liberalët fabrika dhe bankierët, ishin ata që me politikën e ndjekur deri tani dinamitizuan ekonominë mbarë botërore.

Pabarazia në të ardhura është në rritje në shumicën e botës  nga Kina në Evropë në Shtetet e Bashkuara. Ritmi i rimëkëmbjes së ekonomisë amerikane në vitin 2013 tejkalon pritjet e tregut  e kombinuar me kërkesa të dobët fizike nga India dhe Kina, ekonomitë që janë duke përjetuar rritje të dobët dhe papunësinë në rritje, Pra, kur gjithëçka po ndryshon formë dhe praktikë Amerika nuk lë nga durat e saj udhëheqjen globale.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: