Politika e emigracionit grek: “jo politike”

1181

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2

Dimitris Kristopullos / Ju kujtoj se deri pak kohë më pare, në institucionet evropiane nuk guxuan edhe për të thënë fjalën e emigracionit të paligjshëm! Tani së bashku me vendet e tjera të Mesdheut të Jugut, ne kemi vënë një përparësi në rendin e ditës. Dhe me e rregullt ‘parandalimit’ që përveç kësaj, deri më sot ishte e ndaluar. Dhe me politikën e kthimit masiv. ”

Antonis Samaras, 5 dhjetor 2013

samaras31

Unë do të përpiqem për të të treguar eksperiencën greke të politikës së emigracionit të pas Luftës së Ftohtë, si unë e kuptoj. Në një problem mjaft i përhapur që ka dominuar që nga vitet ’90, “Greqia papritmas u kthye vend i pritjes nga vendi dërgues të emigrantëve.” Ky ndryshim duket se ka rezultuar së fundi një siklet i drejtë dhe paaftësinë e vendit për të menaxhuar fenomenin me njerëzillëk dhe efikasitet. Në një tjetër lexim, me siguri më të besueshme sipas mendimit tim, një vend me eksperiencë rivendosje të mëdha historike të popullsisë dhe shkëmbimeve gjatë shekullit të 20-të, nuk mund të mbështet seriozisht që papritmas ka mësuar nga emigracioni  i 1990.

Rasti, megjithatë, se Greqia u shfaq ” e papërgatitur” për t’u marrë si duhet me migrimin e parë nga Ballkani, është përdorur në atë kohën e elitës greke të modernizuar për të justifikuar, të interpretohet në atë mënyrë si ‘dështimet’ flagrante për falur politikën e emigracionit në Greqi. Dështimet janë përkthyer në dobësinë e shtetit, e cila arriti në situata administrative anullimi të tilla si, miratimi sistematik të lejeve të qëndrimit me afat të skaduar dhënë  emigrantëve.

Për shumë vite, pothuajse e gjithë dekada e 90-tës, ishte në besim të përbashkët se Greqia “nuk ka politikën e emigracionit” dhe se vendi thjesht ka monitoruar njerëz që hyjnë në territorin në gjendje të pambrojturpër zgjidhjen ligjore dhe deportimin tyre.

 

Në të vërtetë, sot shumë njerëz me bindje të majta është i bindur se në atë kohë “Greqia hapi kufijtë e saj”, duke injoruar se vendi kurrë nuk “u hapi” kufijtë. Kufijtë, nuk janë vendosur, për të hapur dhe për t’u mbyllur. Janë filtra për të varur në sundimin e origjinës, për të mbajtur popullsinë e tij dhe së dyti nga fuqia e shtetit një presë për të zmbrapsur çdo hyrrje klandestine.

Interesante, pika e fillimit për të cilat ne do të kthehemi. Në vitin 1991, ligji i parë i miratuar fjalë për fjalë ndalon imigracionin, duke i lënë asnjë mundësi reale që njerëzit të emigrojnë ligjërisht në vend. Dera e territorit grek shkroi madhërishëm me arrogancë, stop!.

Në të njëjtën kohë, dritaret e ekonomisë greke të “Greqisë së fortë”  në dekadat e 90-tës, kishin lëshuar ftesa të zeza, për tregun fleksibël të punës, tashmë aq të njohura për grekët. Që nga kjo do të jetë statusi literal i emigracionit grek, një vendim, e ngjashme me atë të shumicës së vendeve në Evropën Jugore. Vendi ku zyrtarisht ka bindje për të ndaluar imigracionin pranon në tetë vitet e ardhshme – deri sa filluan legalizimet – rreth njëqind mijë njerëz në vit. Sigurisht “ilegale”, sepse legjislacioni ishte thjesht i pamundur për të bërë emigracionin të ligjshëm.

Besimi në ekzistencën se nuk ka politikë të emigracionit në Greqi nuk u moderuar në mënyrë të konsiderueshme që prej lëshimit të dekreteve presidenciale në vitin 1997/98, e cila legalizuar një pjesë të konsiderueshme të popullsisë emigrante.

Në vitin 2000, ne kemi ligjin e parë që bën përpjekje për të përballuar tërësisht emigracionin në vend. Megjithatë, i gjykuar nga rezultatet e tij dhe numrin e tej madh të ndryshimeve të amendamenteve, ka pranuar në vitet e ardhshme, as edhe kjo nuk dukej realisht në gjendje për të vënë një rend të caktuar të gjërave.

Në të kundërt, shumë ekspertë veçanërisht për migrantët ishin vetë këta pengesat të tilla që në rrugë burokratike kanë intensifikuar nga kuadri ligjor për jetën e emigrantëve për t’ua bërë edhe më të vështirë. Sidoqoftë në çdo rast, pavarësisht vështirësive të padurueshme, në vitin 2000 dhe 2001 kemi akoma edhe një tjetër valë për legalizimin ende të një numëri të konsiderueshëm të emigrantëve.

Në vitin 2004, Greqia bën një Kod për Shtetësinë. Ky ndryshim ka mbetur ndoshta i panjohur përtej një cikli të brendshëm, kryesisht ligjor, ku në praktikë, Kodi nuk ka ndryshuar asgjë. Drejtimi mbi shtetësinë vazhdoi të jetë ai që kishte gdhendur Prefekti për disa vite më parë, me rastin e njohur të nxënësit shqiptar bartësit të flamurit duke thënë: “Grek lind, nuk bëhesh.”

Në vitin 2005, vjen ligji i emigracionit ku provoi të jetë më i qëndrueshëm i të gjitha kohërave. Me këtë ligj, shteti grek ka vendosur edhe një herë se dera është e mbyllur. Pas valës së fundit të legalizimit, shteti grek mori një vendim të madh me qëllim për të mbajtur “ata që erdhën –erdhën, më pas, ata që hyjnë mbeten ilegale”

Legjislatura greke vendos se, që nga viti 2005, ata që hyjnë në Greqi në thelb është i dënuar në atë të ilegalitetit. Si më parë, asnjë ligj nuk mendon për të krijuar një sistem të qëndrueshëm duke llogaritur njerëzit që vijnë në Greqi. Vizionar, imagjinon një vend që nuk do të pranojë emigrantë në çastin kur flukset migratore janë intensifikuar boterisht.

Ligji i vitit 2005 paraqet një total prej 30 llojeve të ndryshme të lejes së qëndrimit dhe është llogaritur se në shtator 2009, në përputhje me dispozitat e tij, kanë banuar në Greqi më shumë se 600,000 emigrantë nga të cilat mbi 400.000 ishin shqiptarë. Në numër shumë më të vogla, të ndjekur nga vendet e tjera. As atëherë e as tani, nuk ka vlerësim zyrtar të numrit të njerëzve që nuk janë të ligjshëm në territorin vendas. Vetëm – të arsyeshme ose të paarsyeshme – spekulime. Megjithatë ajo që, mund të supozohet se numri është në rritje deri në fund të dekadës së parë të shekullit të 21-të për tri arsye:

• Së pari, flukset migratore janë të përforcuar nga Lindja dhe Jugu, si dhe një pjesë e madhe nga Azia, veçanërisht pas ndërhyrjes ushtarake të Perëndimit në Afganistan dhe Irak, ka pasur në rritje të kaosit gjeopolitike nga gadishulli perëndimor indian deri në Mesdheun Lindor.

• Së dyti, për shkak se politika e emigracionit evropian në thelb lë shtetet evropiane që pranojnë flukse të vetëm dhe ti përballojnë ato, dmth pa mundësinë e kësaj popullate ( emigrantë) për të udhëtuar në vendet e BE

• Së treti, sepse obsesioni grek me një ligj racist të shtetësisë që nuk i lë emigrantët për të fituar qasje në popullin grek për një kohë të madhe për shumicën dërrmuese të emigrantëve.

Në vitin 2010,  vjen seksioni i parë i vërtetë në Kodin e Shtetësisë që i kushtohet fëmijëve që kanë lindur në Greqi, ku mund të bëhen fëmijët grekë gjatë rritjes së fëmijërisë së tyre dhe të rriturit mund të natyralizohen nëpërmjet një ligji të rregullt. Pothuajse menjëherë dhe herët legjislacioni nuk arriti të prodhojë rezultate pozitive, vjen Këshilli i Shtetit dhe në mënyrë të veçantë e bën atë antikushtetues. Në vitin 2011, miratohet një ligj që mundëson vendbanimeve të përshtatur në emër të të ashtuquajturave “arsye të veçanta”. Këto arsye, në fakt nuk janë asgjë,  për shkak se popullata nuk është e ligjshme dhe vazhdon të jetë shumë e lartë. Për më tepër, për njëzet vjet njerëzit zakonisht vijnë në Greqi pa letra. Në çdo rast, mekanizmi i “arsyeve të veçanta” është i vetmi që ka ligjin grek për legalizimin e njerëzve pa dokumenta. Fjala “legjitimiteti” është e ndaluar tani. Pakti mbi Imigracionin dhe Bashkimit Evropian të problematik masive në rregullimin  “amnisti” brenda terminologjisë spanjolle, njerëzit të cilët janë të vendosur në territorin e saj, akoma edhe në qoftë se kanë kaluar shumë vite që nga hyrja. Si një rrjet sigurie, ligji parashikon për “pezullimin e dëbimit” dispozite kjo e zbatuar vetëm për 300 migrantëve grevistët të urisë të kryer në 2011, si dhe për asnjë tjetër rast. Në vitin 2012, fillon Ksenios Dias, duke rezultuar në arrestimin e rreth pesë mijë njerëz në vende të ndryshme në të gjithë Greqinë në kushte të tmerrshme. Ndërkohë, me ritmin e breshkës, aktivizohet një mekanizëm të ri për trajtimin e kërkesave për azil që ishin në pritje në dekadën e fundit, ku sistematikisht Greqia lë larg nga dhënia për azil aplikantët. Megjithatë, më e rëndësishmja është se vitet e para të krizës deri më sot, dhjetëra mijëra emigrantëve që ishin ligjërisht më parë me legjitimitet të plotë, nuk mund të plotësojnë kushtet e përcaktuara nga ligji 2005. Rezultati është se njerëzit për shumë vite banues në Greqi, në vend që kenë mundësi për të pasur shtetësinë nëse duan, tani  ata kanë rënë në ilegalitet, duan apo nuk duan. Së fundi, në mars të 2014, qeveria miratoi një ligj të ri të imigracionit që kodifikon ligjin rrënjësisht duke u përpjekur për të racionalizuar disa të mëparshme,pa treguar vullnetin e duhur të paktën për ata që e kanë humbur legjitimitetin me qëllim për tu rikthyer si ishin më parë .

operacioni shkupa (2)

Numri i emigrantëve të cilët nuk janë të ligjshëm në Greqi, nuk është llogaritur dhe madje edhe vlerësime që janë të përafërta janë mjaft të dyshimta. Megjithatë, rreth gjysmë milioni njerëz janë të legalizuar me ligj, por sigurisht që qindra e mijra qendrojnë pa dokumenta. Por dhe këtu nuk është aspak e qartë dhe e homogjenizuar, pasi përfshin njerëzit që jetojnë 10 – 12vjetë në Greqi dhe të tjerë që erdhën vitin e kaluar.

Politika Evropiane e vulosjes të kufijve të jashtëm të BE-së rezultojë në tragjeditë me të cilat publiku grek është i njohur në ishujt (Pharmakonisi, Samos etj), ndërsa vetë BE “shpreh keqardhjen” për viktimat civile, ka filluar tashmë për të trajtuar ata me përfillje, dhe me miratim të fshehta, si dhe, nuk i duket keq të kaloj mesazhin për të rritur rrezikun e hyrjes në territor të varfërve të përbuzur Lindor dhe Jugore.

Pas këtyre, në mbyllje, unë kthehem në pyetjen time origjinale: Greqia nuk “dinte” nga emigracioni dhe e bëri atë që bëri?  Në të vërtetë “Greqia nuk ka politikën e emigracionit” ?

fronteksa-police grua

Unë përgjigjem me një fjalë: Greqia kishte dhe ka politika për emigracionin. Kjo është që unë u përpoqa për të treguar në këtë tekst. Kjo politikë ka arritur objektivat e saj dhe disa jo.

Përballë emigrantëve është aplikuar në mënyrë të “përsosur” tip tregu neoliberal që jeton në xhungël. Kjo është interesante për të parë ndokush në parim vetë BE ku shpesh-dendur ftonte Greqinë për performancën e saj, tani jo vetëm “kupton” por në thelb pranon absolutisht çfarëdo që politika e shtypjes së migrimit nuk mund të jetë një biznes i “duarve të pastra”, por në të kundërt e më tepër një kompani me “duar të pista.” Nga mënyra e tij, ka të drejtë, Kryeministri grek me të cilin kemi filluar: politika greke e përligjur.

 

Emigrantët kanë një avantazh të madh krahasues si punëtorët në këtë parajsë neoliberal: atë të allodapotitës ( të huajve). Përsa i përket tregut të punës kërkohet krahë pune të lira, të mirëpritur (ndryshe) “Ilegalë” vetëm marrëveshja u jep atyre një avantazh krahasues është: – fuqia e punës e lirë dhe të paligjshëm. Kur nuk i duhen më ata, i mban në “qendrat e paraburgimit” ose thjesht duke luftuar për të shpëtuar prej tyre, ( deportim) diçka që nuk mund të bëjë shteti evropian me qytetarët e tij. Realiteti nuk është larg në politikat publike

 

Kur tregu i punës shplan njerëzit, atëherë asgjë nuk është lënë për të mbajtur këta njerëz, pasi shteti ka hequr dorë nga çdo përgjegjësi sociale ndaj tyre. Kur mekanizmi i vetëm social “Rregullorja”, tregu i punës, atëherë politika e emigracionit shëmbet sëbashku me jetën e njerëzve. Por kujdes: Kjo nuk do të thotë se është një politikë. Përkundrazi në vend të kësaj, rekomandojmë politike. Rregull si çdo politikë.

Dimitris Kristopullos, nënkryetar i Federatës Ndërkombëtare të të Drejtave të Njeriut, Universiteti Panteion

Burimi: Lëvizja “Dëbojë Racizmit”

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: