Politikë e përbashkët greko-italiane për emigracionin e paligjshëm

italia44

Emigracioni i paligjshëm sa vjen dhe po bëhet më problematik se kurrë në BE, më shumë kjo për Italinë, Greqinë Spanjën apo Portugalinë. Tragjeditë e fundit në ujrat e Mesdheut kanë bërë që disa vënde të bashkohen për të luftuar këtë fenomen, për të përballuar emigracionin klandestinë, ku çdo ditë po merr jetë njerëzish në kërkim për një jetë më të mirë. Lidhur me këtë Italia është pronocuar me anën e Ministrit të saj të Jashtëm z. Emma Bonino duke deklaruar se: Është e papranueshme politika ndaj refugjatëve apo njerëzëve që janë përpjekur për të shpëtuar jetën nga luftërat civile, dhe për këtë po gjejnë vdekjen në ujërat e Mesdheut. Shpresën e tij se Bashkimi Evropian do të bëjë çmos për të trajtuar rrjedhën e pandërprerë e emigrantëve të paligjshëm ku po “pushton” vendet e jugut,  dhe në shumë raste njerëzit mund të vriten, duke u përpjekur për të hyrë në territorin Evropian ka shprehur nga ana e e tij edhe Kryeministri i Italisë, z. Enrico Leta.

Nga qyteti Baku në Azerbajxhan, ku Kryeministri italian Enrico Leta ndodhet për të diskutuar çështjet e energjisë dhe të tubacionit TAP, ka shprehur dhimbjen e thellë për 6 viktima egjiptian që humbën jetën ditën e shtunë më 10 gusht, kur ata kishin hipur në një anije me destinacion bregdetin sicilian dhe gjatë rrugës pati dëmtim mekanike.

Kryeministri italian theksoi gjatë vizitës së tij në Athinë se është rënë dakord me kryeministrin grek Antonis Samaras që Italia dhe Greqia të bien dakord për të koordinuar politikën e tyre mbi çështjen e emigracionit të paligjshëm. “Italia do të bëjë gjithçka, por vetëm nuk mund të përballojë këtë çështje pa një politikë afatgjatë të Bashkimit Evropian”, tha zoti Leta

Në të njëjtën kohë, ministria e jashtëm italian Emma Bonino tha në një intervistë në radio se nuk mund të ketë asnjë zgjidhje mrekulli, por vetëm për të aplikuar një politikë uniforme për të përballuar problemin e emigracionit të paligjshëm. “Është e papranueshme, megjithatë, refugjatë politikë ose njerëzit që përpiqen duke për të shpëtuar jetën nga luftërat civile, të gjejnë vdekjen në ujërat e Mesdheut,” shtoi kreu i diplomacisë italiane.

Ajo shtoi se “Emigrantët nga Iraku kalojnë në Turqi dhe pastaj në Greqi, i cili, që së bashku me Italinë dhe Spanjën, po heqin barrën e këtij problemi. Ne nuk duhet të harrojmë sigurisht, që në pjesën veriore të Evropës, në vende të tilla si Gjermania dhe Franca, për shembull, prania e përgjithshme e emigrantëve është shumë më e lartë”