Rreziku për kancerin e gjirit nga puna e natës

kanseri ne gjoks

Gratë që punojnë për më shumë se 30 vjet gjatë orëve të mbrëmjes, perballen dy herë me shume me rrezikun për kancerin e gjirit, kjo sipas një studimi të ri shkencor kanadez që vjen për të konfirmuar studimet e mëparshme që ndërrimet e natës janë të këqija për shëndetin.

Studiuesit, të udhëhequr nga Kristi Aronson i Departamentit i Shëndetit Publik, te Universiteti Queens te Ontarios, të publikuar edhe ne Revisten për mjekësinë e punës dhe mjedisore “Profesional dhe Mjedisit Mjekësia”, sipas gazetes britanike “Guardian”, jane ekzaminuar 1134 raste ne gratë me kancer të gjirit, si dhe 1.179 gra pa kete sëmundje.

Krahasimi tregoi se gratë që kanë punuar për vite në mbrëmje në profesione që kërkojnë ndërrimet e natës (infermierë, pastrues, operatorët telefonik, nëpunësit dyqane të caktuara, punetore, etj) kanë rreth dy herë rrezikun e kancerit të gjirit në zhvillim në krahasim me ato që nuk punojnë ne mbrëmje. Por rreziku ne rritje u gjet në gratë që kanë punuar ne turnet e natës për më pak se 30 vjet.

Por studimi thekson se, “nuk mund të fajësojme punën gjate natës për rritje të rrezikut të kancerit te gjirit, porka edhe faktorë të tjerë të rrezikut. Pra, ne ende nuk mund të nxjerrë një përfundim definitiv nga një studim i ri që punet në mbrëmje  shkaktojnë kancerin. Studiuesit  kërkuan nga gratë, qe te mos kene panik, pasi ka të ngjarë që puna afatgjate e natës mund të çojë në ndryshime të tjera të sëmundjes në stilin e jetës sic jane edhe alkoli e që veprojnë si faktorët e rrezikut të pavarur për kanceri i gjirit.