Shkencëtarët: Rezikimi i Tokës nga një komet

toka

Janë duke kërkuar të holla për të ndërtuar një mburojë. Kambana sapo ka filluar në Britani dhe SHBA, për rrezikun që po bie një Kometë. Shprehen të sigurtë shkencëtarët, astronautët dhe artistë. Çfarë skenarë janë duke diskutuar. Njerëzimi është në rrezik serioz nga rënia e një komete në të ardhmen jo të largët. Mund të jetë dramatike  nëse nuk bëhen përpjekje për të mënjanuar  rrezikun nëse nuk bëhet tani në kohë. Duhet një përpjekje e kombinuar, që do të thotë se kanë nevojë për kapital shtesë për të financuar një “mburojë” më efektive. Ky është mesazhi qendror i një Apelit  urgjent nga shkencëtarë, astronautët, rock stars dhe të famshëm të tjerë, në fushatën e informimit ndërkombëtar  “Dita e Kometës” që sapo ka filluar, me qëllim për të sjellë çështjen në ballë.

Fushata është kryer në konferenca paralele shtypi në Londër dhe San Francisko ( në Akademinë e Shkencave  të Californisë), sipas Space.com, gazetës Guardian dhe Financial Times. Ndër të tjera, deklarata u nënshkrua deklarata nga më shumë se 100 shkencëtarë kryesorë dhe astronautët, si Martin Rees (astronom mbretëror të Britanisë), biolog Richard Dawkins (autor i bestselleri “egoist Gene” dhe “Zot mashtrim”) , fizikan Kip Thorne i Caltech ( “mendja” teorik pas shkrimit të filmit “ndëryjore”), astronaut Jim Lavel (komandant i misionit “Apollo 13”) etj

“Ne kemi nevojë për të gjitha vendet për të bashkëpunuar. Ky nuk është vetëm një problem amerikan apo britanik, por një problem global që është e parandalueshme, “tha astrofizikani Brian May.

Shkencëtarët  kanë vendosur në 30 qershor 2015 si “Dita Botërore e Kometave”,  kjo në përkim në përvjetorin e shpërthimit të një komete me diametër prej 40-80 metra që ra mbi në Tunguska në Siberi më 30 qershor 1908. Shpërthimi kishte rrafshuar mbi 2000 kilometra katrore pyje – një kujtesë e asaj që mund të ketë ndodhur nëse diçka e ngjashme kishte ndodhur në një zonë të populluar.

Nasa

NASA ka gjetur tashmë më shumë se 95% e të kometave të mëdha rrotullohen pezull mbi Tokën dhe kanë një diametër prej të paktën një kilometër dhe një prej tyre, për momentin, nuk duket të kërcënojë Tokën. Por vlerësohet se ka rreth një milion kometa me diametër më të vegjël se kometa që ra në Tunguska (të afta për të shkatërruar një qytet) dhe prej tyre nuk është zbuluar as edhe 1% tha shkencëtari Svaikart.

toka ne focus