Shpërthen virusi Ebola në mbarë botën

1074

semundja profil

Organizata Botërore e Shëndetësisë. (OBSH) jep alarmin në shkallë globale për virusin vdekjeprurës  Ebola, duke theksuar si një krizë ndërkombëtare. Pranon epideminë alarmante në Afrikën Perëndimore – OBSH rekomandon shmangien e udhëtimit për 21 ditë, për ata persona që kanë ardhur në kontakt me personat e tjerë të infektuar , në një kohë që presidenti amerikan Obama nuk ka dhënë dritën e gjelbër për miratimin e një ilaçi premtuese

Në një situatë emergjente për shkak të përhapjes dramatike të virusit vdekjeprurës Ebola do të shpallet në të gjitha vendet e Afrikës Perëndimore, sipas asaj që është shpallur në mëngjes e ditës së premte nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Zyrtarët e OBSH flasin për krizë ndërkombëtare, pas një takimi urgjent zhvilluar në selinë e Zvicrës, dhe ku theksuan nevojën për veprim.

Deri më tani, më shumë se 932 njerëz kanë vdekur nga virusi, sipas një raporti në CNN nga OBSH që rekomandon, ndër të tjera, se sa njerëz kanë ardhur afër me njerëzit që janë të infektuar me virusin Ebola, nuk duhet të udhëtojnë për 21 ditë nga kontakti i parë.

Shpërthim i rëndë i virusit Ebola në mbarë botën,  ka goditur tashmë katër vendet e Afrikës Perëndimore, mund të përkeqësohet në muajt e ardhshëm, njoftoi sot Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Organizata e Shëndetit të Kombeve të Bashkuara, me seli në Gjenevë, ka thënë se pasojat e mundshme të përhapjes globale të mëtejshëm të epidemisë,  që ka marrë tashmë jetën e të paktën 1,000 njerëz në katër vende të Afrikës Perëndimore është “shumë serioze”.

Epidemia Ebola në Afrikën Perëndimore është një “ngjarje e jashtëzakonshme”, thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë, që shton se ndërsa të gjitha vendet ku virusi është shfaqur deri tani në Guine, Liberi, Nigeri dhe Sierra Leone, duhet  shpallur gjëndjen e jashtëzakonshme në nivel kombëtar, duhet të jetë ndalimi përgjithësisht i zbatueshëm për të udhëtimin  ndërkombëtar ajror.

Fukuda Cage, zëvendës drejtor i përgjithshëm i OBSH përgjegjës për sigurinë shëndetësore, tha se me masat e duhura për të përballuar shpërthimet e virusit mund të ndalet nga përhapja.

“Kjo nuk është një sëmundje misterioze. Është një sëmundje infektive që mund të ruhet. Virusi nuk transmetohet nga ajri”, tha Fukuda në një konferencë të bërë me telefon me gazetarë në selinë e OBSH në Gjenevë.

OBSH njoftoi se epidemia e tanishme është më e rënda gjatë 40 vjetët e fundit, që nga koha ku u zbulua për herë të parë virusi Ebola. Kjo është pjesërisht për shkak të dobësive në vendet e prekura deri tani, thotë OBSH, sistemet shëndetësore janë të papërshtatshme dhe mungesa e burimeve financiare dhe njerëzore dhe infrastrukturës .

Vendet e prekura nga epidemia thjesht nuk kanë aftësinë për të trajtuar veten me një krizë të përmasave të tilla dhe në mënyrë komplekse, tha Drejtori i Përgjithshëm i OBSH, Margaret Chan. Zoti Chan theksoi se, do të ketë raste të virusit në të gjitha vendet , por deklarata e një emergjence të shëndetit publik në shkallë globale është “një solidaritet i hapur është një thirrje për bashkësinë ndërkombëtare.”

Njoftimi , thekson se mungesa e përvojës në përballimin e epidemisë së Ebola dhe idetë e gabuara në lidhje me sëmundje, duke përfshirë edhe mënyrën e ofrimit ,  vazhdojnë të jetë një sfidë e madhe për disa komunitete.”

“Është konsideruar e domosdoshme për një përgjigje të koordinuar ndërkombëtar për të frenuar përhapjen e virusit Ebola në mbarë botën”, thotë OBSH në një deklaratë pas një takimi dy-ditor të Komitetit të Emergjencave të Organizatës për Ebola.

Guinea, Liberi dhe Sierra Leone japin ‘betejën’ për të reduktuar virusin vdekjeprurës, dhe sipas CNN, virusi është përhapur edhe në Nigeri.

Alarm ” të kuqe” është dhënë gjithashtu nga OBSH si dhe nga Administrata amerikane e Shërbimeve për Ushqimin  (FDA) që  ka modifikuar bazat ligjore për trajtimin eksperimental të Ebola, për të lejuar kompanisë për të bërë administrimin e mundshëm të mjekimit në njerëz të infektuar me virusin.

obama

 

Obama: Nuk mundemi të miratojmë ilaçin për Ebola

Presidenti Barack Obama tha se nuk ka informacionin e nevojshëm për të dhënë dritën e gjelbër për miratimin e një ilaçi premtuese për përdorim në trajtimin e virusit vdekjeprurës Ebola. Në të njëjtën kohë, tha se reagimi fillestar duhet të jetë që të miratojnë masa që kanë të bëjnë me shëndetin publik për të kufizuar shpërthimin.

“Duhet të kthemi te shkenca të na udhëzojë dhe unë nuk besoj se ne kemi të gjithë informacionin e nevojshëm në se ky ilaç është e dobishme. Ebola, tani dhe në të kaluarën, mund të reduktohet përderisa ka infrastrukturë të përshtatshme për shëndetin publik.” ” tha presidenti Obama në një konferencë shtypi.

semundja ne focus
Këtë e pëlqejnë %d blogues: