Shpërthimet ndaluan rritjen e temperaturës

2126

vullkani profil

Shkencëtarët kanë njohur gjithmonë se, vullkanet edhe pse janë pjesë të fatkeqësive natyrore, kanë një anë pozitive: hirin e tyre, dioksidi i squfurit dhe materiale të tjera hedhur në ajër, i bëjn hije Tokës dhe e mbajnë klimën më freskuese. Një studim i ri shkencor amerikan konfirmon se shpërthimet e fundit vullkanike në Tokë në mes të viteve 2000 – 2013 sollën ndryshimin e klimës zbutur dhe “ndaluan” rritjen e temperaturës, e cila normalisht do të kishte qenë më i madh në qoftë se i “nxehti” nuk do të ishte i kompensuar pjesërisht nga “mburoja” vullkanike. Studiuesit, të udhëhequr nga shkencëtari atmosferik David Ridley të Universitetit MIT, sipas “Shkencës”, vlerësojnë se grimcat e vogël të gjuajtur nga Vullkani në atmosferën e sipërme, duke pasqyruar një pjesë të rrezatimit diellor përsëri në hapësirë, parandaluan temperaturat mesatare globale të rriten nga 0,05-0,12 gradë Celsius në periudhën 2000-2013. Ky efekt është vlerësuar se neutralizuar 25% deri 50% të rritjes së pritshme të temperaturës në këtë periudhë për shkak të përqendrimit të vazhdueshëm të “gazrave serrë” në atmosferë. Ky është një kontribut i rëndësishëm, i cili, sipas shkencëtarëve, ndihmon për të shpjeguar pse 15 vitet e fundit ka ndryshim ” frenimi” të klimës. “Është një studim i rëndësishëm që na ndihmon për të kuptuar pse Toka nuk është ngrohur si modelet e klimës të parashikuara gjatë dekadës së fundit,” ka thënë shkencëtari atmosferik Brian Tun të Universitetit “Boulder” në Colorado. Kontributi i rëndësishëm i studimit të ri është se tregon se “mburoja” vjen jo vetëm nga shpërthimet vullkanike të mëdha (p.sh. Pinatubo në Filipine në 1991), aq sa besuan deri tani shkencëtarët, por “puna” e bëhet me shpërthime të vogla, të cilat deri tani ishin të kontestuara. Arsyeja kryesore ishte se deri tani shkencëtarët nuk e besojnë se shpërthimet e vogla vullkanike mund të çojnë grimcat e tyre përtej troposferë, shtresa më të ulët të atmosferës ku dhe ndodhin fenomenet e motit.

vullkani ne focus

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: