Shpresat për përmisimin e klimës

1415

foto 1(2)

Përfaqësues nga 195 vende janë mbledhur në Peru me një mision më tepër … të madhërishëm. Qëllimi i tyre ishte : për të kryer atë që ata nuk kanë arritur në 22 vitet e fundit, në projektin e ri, global dhe të detyrueshme për të gjithë, një marrëveshje për të reduktuar emetimet e gazit, një marrëveshje që do të votohen – formalizohet nga udhëheqësit e botës në dhjetor 2015 në Paris.

Negociatat filluan dje në Lima nën patronazhin e OKB-së dhe do të vazhdojë deri më 12 dhjetor. Gjë që tregon një vrull të favorshme, veçanërisht pasi marrëveshja e fundit e arritur mes Kinës dhe SHBA-ve për kufizimet e ndotësve të klimës . Shkencëtarët po bëjnë përpjekje  duke paralajmëruar se zhiva po ngjitet në Tokë në normat … jo të kthyeshëm.

Këto negociatat në qytetin Lima synojnë për të arritur në hartimin e një marrëveshje të re të madhe për të luftuar ndryshimin e klimës. Kjo marrëveshje e re, e gjerë duhet të miratohet në Paris në dhjetor të vitit 2015, me qëllim që të fillojë nga puna në vitin 2020. Të gjitha vendet deri në mars 2015 duhet të kenë objektivat kombëtare të detyrueshme për të reduktuar ndotjen në vendet e tyre .klima 2

 

Në të vertetë nanë bërë negociata të tilla – marrëveshje në të kaluarën?

Po, por jo të për vendosur, objektivat specifike të detyrueshme për të kufizuar emetimet në nivel kombëtar. “Samiti i Tokës” të mbajtur në Rio de Janeiro në 1992, pranoi përgjegjësinë që krijohen nga botën e zhvilluar, por nuk ka vendosur objektivat specifike.Protokolli i Kiotos, i cili pasoi në vitin 1997, vendosi një “hartë drejtuese” më specifik, i cili kishte lënë jashtë Kinën (si një vend në zhvillim) dhe më në fund nuk ratifikohet as nga SHBA. Samiti mbi ndryshimin e klimës, mbajtur në Kopenhagen në 2009, gjithashtu dështoi (pasi ato nuk arritën të bien dakord ndërrmjet SHBA-së dhe Kinës në atributin e ‘kufizime’).

A janë gatshëm ndotësit më të mëdhenjë për të marrë angazhime konkrete?

BE-ja dëshiron për të reduktuar emetimet e gazit me 40% deri në 2030 (krahasuar me nivelet e 1990) dhe SHBA të paktën 26% nga 2025 (krahasuar me nivelet e 2005). Sa për Kinën, ajo është vendosur më 2030 si datën e fillimit të përpjekjeve për të reduktuar ndotjet e saj. Nga ana tjetër theksohet se kjo është e dyshimtë nëse India, Japonia, Brazili dhe Rusia do të duken të gatshëm për të marrë angazhime të konsiderueshme.

A është e mundur për të arritur një marrëveshje të re, të madhe në 2015 në Paris?

Po, kjo është e mundur, por ka ende shumë çështje të pazgjidhura. Duhet theksuar se çdo marrëveshje do të zbatohet pas 2020.

Çfarë thonë shkencëtarët?

Komuniteti shkencor duket se po jep alarmin, duke thënë se me normën aktuale deri në fund të shekullit temperatura do të rritet me 4 gradë Celsius (në krahasim me nivelet para-industriale). Në mënyrë të veçantë, në 2014 mund të regjistrohet përfundimisht si viti nga më ngrohta ndonjëherë, dhe vetëm këtë vit ndotjet e dioksidit të karbonit, pritet të bëjë një rekord, duke arritur në 40 miliardë ton oksid karboni.

Nga vitet më të nxehta 2014.

Endrra të frikëshme të “El Ninio” në 2015. Por, 2014 ishte një nga vitet më të ngrohta në historinë e regjistrimin e fenomeneve meteorologjike dhe pa shumë fatkeqësi natyrore. Por shkencëtarët paralajmërojnë se kjo  “qetës” ndoshta do të thotë se 2015 do të jetë shumë më shkatërruese.

El-Ninio-570

Sipas shkencëtarëve, faza e qetë “El Ninio” në Oqeanin Paqësor, e cila kishte një efekt pozitiv të këtij viti, do të na marrë hakun … në vitin tjetër. Sidomos për SHBA, e cila këtë vit nuk kishte përjetuar një stuhi shkatërruese, shkencëtarët japin alarmin për rrezikun.

Bazuar në statistikat, shifrat për vitet e fundit ku tregojnë një përkeqësim të motit pas periudhave të përgjumje, meteorologët besojnë se ne do të përjetojnë në pjesë të ndryshme të botës zemërimin e madh natyrës ndaj ndryshimeve klimatike. Akoma lind një pyetje mbi koston e dëmit për shkak të një kontribut të rëndësishëm për ndryshimin e klimës. Akoma që kostoja e 2014 për uragane dhe stuhitë tropikale në mbarë botën ka tejkaluar 20 miliard dollarë.

klima ne focus news

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: