Shqiptari i rrëmben trofeun gjermanisë për greqinë

1232

Nga data 16-20 prill të 2013 në qytetin e Dresdenit të gjermanisë është zhvilluar Festivali i 25 Ndërkombëtar i Filmit me Metrazh të Shkurtër (Filmfest Dresden). Suksesi në Dresden nuk është i parëndësishëm. Më shumë se 2,500 filma konkuruan nga më shumë se 80 vende për një vend në ekranet e 25 të FilmFest Dresden. Më në fund janë përzgjedhur vetëm 18 filma artistikë dhe 18 filma të animuar për t’u bashkuar në programin e konkurrencës. Ky festival bëhej në prag të 25 vjetorit të krijimit që nga 1989 me rrëzimin e murrit të Berlinit. Një veçanti ishte se vendin e parë në këtë festival në prag të 25 vjetorit e fitoi regjisori dhe skenaristi 24 vjeçar Neritan Zinxhiria, i cili shkoi në këtë festival me filmin “CHAMOMILI”. Filmi është realizuar më 2012 dhe konsideruar si një nga filmat më të mire,  financuar nga Greqia, por edhe nga vetë familja e tij, një trofe i fituar në prag të ditlindjes së tij…

qyteti dresden 55

                                                                                                                                                                                   Qyteti Drezden ne Gjermani

     “CHAMOMILI” është fitues i tre çmimieve të para:

–          Në Festivalin e 35 të filmit me metrazh të shkurtër në Drama ( shtator 2012)

–          Në Festivalit të 18 Ndërkombëtar të Filmit me metrazh të shkurtër në Athinë

–          Filmi më i mirë i vitit 2012 në Greqi, akorduar nga Akademia Kinematografike e Greqisë.

–          Filmi “CHAMOMILI” gjithashtu ka marrë edhe tre çmime të tjera në Greqi.

aktorja Jota Haxhijoanu

 

       (Aktorja e filmit Jota Haxhijoanu)

 

Skenari -Regjia: Neritan Zintziria

Prodhimi: ERT SA, Highway Productions,

Productions: Neritan Zinxhiria

Drejtor i Fotografisë: Christina Moumouri

Skena: Smaragda Kanaris

Kostumet: Despina Kimona Winter

Montazh: Christos Giannakopoulos

Zhurma: Leandros Ntounis

Grimi: Joanna Symeonidi

Aktorët: Yota Hatzioannou

Fotis Armenis

Filmi konkuroi ne mes 138 filmave të tjerë në Festivalin e 35 të Dramës nga 17-22 shtatori i 2012

Filmi  “CHAMOMILI”

Bota e të gjallëve është larg, ndërsa bota e vdekur vjen erë kamomil. Filmi bën fjalë për një çift të moshuar, ku vdes burri dhe gruaja në mes të dëborës e izoluar bën të pamundurën për ta çuar trupin e burrit të saj të vdekur në botën e gjallë. Sipas traditës gruaja e vetme në këtë botë i lyen trupin burrit me kamomil dhe përpiqet për ta çuar në sheshin më të afërt të komunikimit me atë të botës së gjallë. Janë imazhe që qendrojnë në kujtesë, një luftë në mes jetës dhe vdekjes, në mes njeriut dhe kushteve atmosferike të natyrës.

Për mediat vendase shqiptari është shprehur se: “Unë kam qenë,  dhe e vërteta është se unë kam qenë, pak i guximshëm që të isha në gjendje të bëja atë që bëra, por pa asnjë frikë me rezerva të mëdha ndërmjet dashurisë dhe shpresës. Por, kam pasur fat, disa prej dyerve që kam trokitur, disa njerëz, nuk do mi mbyllin, njerëz me të cilët ende ecë së bashku me ta. Pra, kështu kanë filluar të gjitha”.

Rasti i filmit ishte një kontakt personal që kam pasur me një grua të moshuar në pazarin në Egalio, e cila kishte mbushur bangon me jastëkë për të ato. Dhe në mes të fjalëve të tjera një fjalë që më preku dhe më ka qendruar në kokë ishte: “Merr një jastëk, se më ka lënë burrin im vetëm në mes të dimrit”. Kjo ishte pika e fillimit. Dhe kështu fillova që të udhëtojë kudo, deri sa realizova në një dorëshkrim dy faqesh skenarin dhe ky ishte fillimi për të realizuar projektin.neritani duke folur

                                                                                                                                                                                  Duke folur ne fesival pas marrjes se cmimit

Neritan Zinxhiria ka lindur në Shqipëri në vitin 1989. Në vitin 1990 ai emigroi me familjen e tij në Greqi. Në vitin 2008 në moshën 19 vjeçare bëri skenarin dhe regjinë në filmin e parë   “Nusja e mire”, që fitoi çmimin më të mirë në Festivalin e Filmit të Shkurtër më 31 të Dramës. Jeton dhe punon në Greqi. Në moshën 17-vjeçare fiton çmimin më të mire për regjinë dhe skenarin në filmin “Nusja e mire” duke investuar 100 për qind nga familja e tij, duke përfaqësuar Greqinë në festival ndërkombëtare. Por përfaqësimet e fimit të tij në arenën ndërkombëtare nuk luajtën ndonjë rol në jetën e tij të përditëshme pasi çdo vi tai rinovon lejen e qendrimit edhe pse jeton prej 22 vjetësh në këtë vend.

neritani portret

 

       Foto: Neritan Zinxhiria

Media greke:

Gazeta TO BHMA, (25 /04/2013) me titullin: Suksesi greko-shqiptar  në Gjermani  shkruan se çmimi i parë “Kalorësi i Artë” është fituar nga filmi “CHAMOMILI” në bashkëpunim me Radio Televizioni Grek dhe të Neritan Zinxhiria. Fytyra e aktores Jota Haxhijoanu është një nga pikat e forta e më të mëdha të filmit, që këtë here merr një çmim tjetër jashtë vendit.  Suksesi në Dresden nuk është i parëndësishëm. Më shumë se 2,500 filma nga më shumë se 80 vende konkuruan  për një vend në ekranet e Festivalit të 25 FilmFest Dresden. Në fund të fundit vetëm 18 filma artistikë dhe 18 filma të animuar mundën për t’u bashkuar në programin e konkurrencës.

Gazeta gjithashtu thekson se Akademia e Filmit (César Académie des Arts et Teknikat du Cinéma), kërkoi të përfshijë filmin  “CHAMOMILI”  në drejtimin en Nuits Les Ose, si një nga filmat më të mirë të vitit në bashkëpunim me UNESCO-n, ndërsa Festivali i 25-të i Film Fest Dresden, hapi dyert e saj për filmin në festivale ndërkombëtare për pesë kontinentet.

filmi 555 copy

 

Gazeta Ethnos (22.04/2013

Akoma edhe një tjetër çmim për Filmin “CHAMOMILI”

Gazeta Ethnos (22.04/2013

Është duke fituar të gjitha çmimet e mëdha të vendit  Çmimin më të Madh të Festivalit të Dramës, çmimin për filmin më të mirë të shkurtër në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit, dhe më së fundi filmin e shkurtër më të mirë të vitit nga Akademia e Filmit grek),               “CHAMOMILI” të Neritan Zinxhiria që shkëlqeu jashtë vendit, sidomos në Festivalin Ndërkombëtar të 25-të Filmit të Shkurtër të Drezdenit. Atje filmi u shfaq në Festivalin Ndërkombëtar të Konkurrencës dhe fitoi çmimin e parë, “Kaloresin e Artë” si filmi më i mirë, që dhe është shoqëruar me një çmim prej 7,500 euro.

Erë “CHAMOMILI” në Dresden

Nafeemboriki  22/04/2013

Skena nga filmi “CHAMOMILI” i Neritan Zinxhiria  që tregon një përpjekje e një gruaje të vjetër që përpiqet çojë bashkëshortin e saj vdekur në qytet për ta varrosur.  23-vjeçari Neritan Zinxhiria, një nga filmat më të mirë grek të viteve të fundit, fitoi çmimin e parë në film me metrazh të shkurtër në Festivalin Ndërkombëtar të Dresdenit…

“CHAMOMILI” nderohet me çmin në Dresden

Gazeta Eleftherotipia

“CHAMOMILI” fitues i shumë çmimesh i 23- vjeçarit Neritan Zinxhiria, fitoi një tjetër çmim, këtë herë në Festivalin e Filmit të Shkurtër e Drezdenit.

Aktorja Yota Chatziioannou, ylli i i filmit është vlerësuashumë nga Seksioni i Konkursit Ndërkombëtar, dhe fitoi çmimin “Kaloresit të Artë” për filmin më të mirë, i cili është shoqëruar nga 7.500 €.

“CHAMOMILI” përshkruan përpjekjet e një gruaje të vjetër që mbante kufomën e burrit të vdekur për t’i varrosur. Në dëborë, në mes të askund në një krahinë greke. Heroina aktorja Yota Chatziioannou “e di se vdekja e burrit të saj shënon numërimin e dënimin e vet. Inspiron këtë vetëdije e ndërsjellë të dy: që ne do të jetojmë së bashku derisa të vdesim “, ka treguar për AFP regjisori Neritan Zinxhiria.

Gjithashtu, Filmi ka fituar tashmë çmime në Festivalin e Dramës, Festivali Ndërkombëtar i Filmit, dhe doli si filmin më të mirë të shkurtër të vitit nga Akademia e Filmit Grek.

nerirani me shoket

 

Gazeta Bild.de ( 20 prill 2013)

Shkruan në krye të faqes së saj, 25 Dresden Film Festival: Çmime të Artë dhe shpërblime të të ndryshme. Dresden, në konkursin ndërkombëtar në filma të shkurtër të Festivalit të 25 FilmFest Dresden solli në vendin e pare filmin greke “Chamomili” të Neritan Zinxhiria, si dhe në vend të dytë filmin e animuar Sllovake  “Posledny Autobus” të Ivana Laucikova dhe Martin Snopek, duke i shpërblyer me një vlerë në 7.500 € .

NJOFTIM PËR SHTYP

25 FILM FESTIVAL DRESDEN 2013

Drezden- 2013/04/20

25.Filmfest Dresden: Fituesit e Golden Rider 2013

Konkursi Ndërkombëtar: 25 FilmFest Dresden të shtunën në mbrëmje e 20-të Prillit, çmimin Golden Film Rider  për filmin “Chamomili” (Greqi),

CHAMOMILI e Neritan Zinxhiria Greqia (2012). Ky film ka mahnitur jurinë për shkak të qetësisë së saj dhe qasjes arkaike. Imazhet gërmojnë në një kujtesë afatgjatë. Prania bindëse e protagonistit dhe atmosfera e saj e bukur dhe shtypës të bërë këtë film një margaritar, që shpreh se, “Bota e jetesës është larg, ndërsa bota e vdekur, megjithatë vjen si erë kamomili.”

Për fituesit e çmimit janë venë në sispozicion një shumë  jeni gati rekord çmimin  prej 64,250 €. Kështu, Dresden FilmFest është një nga më të stimuluar shumë. Festivale evropiane të filmit të shkurtër. Në gjashtë ndërkombëtarë dhe katër vendorë. Në konkurs luftuan në total prej 6 6 filma për çmime.

“CHAMOMILI”  në drejtimin en Nuits Les Ose, si një nga filmat më të mirë të vitit në bashkëpunim me UNESCO-n, ndërsa Festivali i 25-të i Film Fest Dresden, hapi dyert e saj për filmin në festivale ndërkombëtare për pesë kontinentet.

Akoma edhe një tjetër çmim për Filmin “CHAMOMILI”

Gazeta Ethnos (22.04/2013

Është duke fituar të gjitha çmimet e mëdha të vendit  Çmimin më të Madh të Festivalit të Dramës, çmimin për filmin më të mirë të shkurtër në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit, dhe më së fundi filmin e shkurtër më të mirë të vitit nga Akademia e Filmit grek),               “CHAMOMILI” të Neritan Zinxhiria që shkëlqeu jashtë vendit, sidomos në Festivalin Ndërkombëtar të 25-të Filmit të Shkurtër të Drezdenit. Atje filmi u shfaq në Festivalin Ndërkombëtar të Konkurrencës dhe fitoi çmimin e parë, “Kaloresin e Artë” si filmi më i mirë, që dhe është shoqëruar me një çmim prej 7,500 euro.

Erë “CHAMOMILI” në Dresden

Nafeemboriki  22/04/2013

Skena nga filmi “CHAMOMILI” i Neritan Zinxhiria  që tregon një përpjekje e një gruaje të vjetër që përpiqet çojë bashkëshortin e saj vdekur në qytet për ta varrosur.  23-vjeçari Neritan Zinxhiria, një nga filmat më të mirë grek të viteve të fundit, fitoi çmimin e parë në film me metrazh të shkurtër në Festivalin Ndërkombëtar të Dresdenit…

 

“CHAMOMILI” nderohet me çmin në Dresden

Gazeta eleftherotipia

“CHAMOMILI” fitues i shumë çmimesh i 23- vjeçarit Neritan Zinxhiria, fitoi një tjetër çmim, këtë herë në Festivalin e Filmit të Shkurtër e Drezdenit.

Aktorja Yota Chatziioannou, ylli i i filmit është vlerësuashumë nga Seksioni i Konkursit Ndërkombëtar, dhe fitoi çmimin “Kaloresit të Artë” për filmin më të mirë, i cili është shoqëruar nga 7.500 €.

“CHAMOMILI” përshkruan përpjekjet e një gruaje të vjetër që mbante kufomën e burrit të vdekur për t’i varrosur. Në dëborë, në mes të askund në një krahinë greke. Heroina aktorja Yota Chatziioannou “e di se vdekja e burrit të saj shënon numërimin e dënimin e vet. Inspiron këtë vetëdije e ndërsjellë të dy: që ne do të jetojmë së bashku derisa të vdesim “, ka treguar për AFP regjisori Neritan Zinxhiria.

Gjithashtu, Filmi ka fituar tashmë çmime në Festivalin e Dramës, Festivali Ndërkombëtar i Filmit, dhe doli si filmin më të mirë të shkurtër të vitit nga Akademia e Filmit Grek.

Një përzgjedhje: Filma në Programin FilmFest Dresden 2013

 

Nga 16 në 21 Prill, Dresden filloi përsëri në metropol, Film Festival Dresden ku fton për të parë foto të mëdha. Do të hapë Festivalin e Kulturës Bernd Neumann ministrit dhe padron. Centerpieces e festivalit për filma të shkurtër dhe të animuar janë të konkurrencës kombëtare dhe ndërkombëtare. Mbi 2.600 filma nga 82 vende janë paraqitur në këtë kohë, duke përfshirë edhe prodhime nga vende të tilla si film Ruanda apo dhe Ishujt Faroe. Më 20 prill  çmimet për shpërblime  arrin në 64.000 €.
ddresdeni kupa

Investimi në filma të shkurtër është për qeverinë federale, pra, një investim në të ardhmen e kinemasë gjermane. Ndër masat e mbështetjes më të rëndësishme ajo i takon, festivale si për të mbështetur Film Festival Drezdenit, i cili ka një reputacion të shkëlqyer në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar. ”

Festivali i Filmit Dresden zhvillohet këtë vit në prag të 25 vjetorit të saj në vend. Për të festuar një festival vjetor në historinë retrospektive të filmit vendor. Filma në Dresden kanë treguar nga këndvështrime të ndryshme dhe rindërtuar pamjen e filmbërësit e rinj në qytet midis 1985 dhe 1992. Një theks i veçantë është për “Dresden Film Iniciativës”, se në këtë festival përfaqësojnë filma nga vendet në krizë siç është Greqia dhe Portugalia .

Themeluar në vitin 1989

Festivali i Filmit Dresden u themelua dhe u prezantua në pranverën e vitit 1989 në ribashkimin Gjermanisë. Ndërkohë, festivali është bërë një nga më të njohur në Gjermani dhe në Evropë. Ngjarja është një festival publik, por edhe si një platformë për përfaqësuesit e industrisë. Festivali i filmit është aktive edhe jashtë javën e festivalit dhe shkon në turne me kanale të përzgjedhura dhe jashtë vendit.

Katrin Kuchler, film dijetar dhe bashkë-drejtori i festivalit, ka theksuar se “Përkufizimi i filmit të shkurtër është nganjëherë më shumë se një film të shkurtër të vetë”25-filmfest-dresden-2013

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: