Si drogohet planeti Tokë

1182

 

droga-droga

Tregtia e drogës është një treg global i zi, që përfaqëson 1% të gjithë tregtisë botërore, aq sa në shekullin e 19-të u shkaktuan dy luftëra më 1839 dhe 1856 ndërmjet të Britanisë së Madhe dhe Kinës, të cilët kishin të ndaluar përdorimin e drogës. Në dhjetor të vitit 2009 Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën nga Antonio Maria Costa, zbuloi se shumat e parave të paligjshme nga trafiku i drogës kanë shpëtuar industrinë bankare nga kolapsi, kur ka pasur probleme falimentimi. Përtej se shitësit e drogës janë miq të mirë dhe klientët e bankave, droga është  lidhur në kulturën e “qytetërimit perëndimor.” Një  “mall”  me kërkesa të mëdha ku ndalimi i saj me ligj siguron çmime të larta. Por kjo nuk është vetëm një faktorë ekonomik. Në shumë vende të botës mafiozët e drogës janë të lidhur edhe pse nuk kanë  pushtet politik.

Në tre dekadat  60 – 90,  droga merr superfuqi

Në vitet 60 sëbashku me “fëmijët e luleve” duket edhe marihuanë, ndërsa në vitet 70 rok dhe heroinë. Në vitet 80 lulëzon tregu me kokainë. Mijëvjeçari i ri vjen me një ilaç të ri sintetik. Sipas vlerësimeve të OKB-së, e gjithë bota sot ka mbi 50 milionë shfrytëzues të rregullt të heroinës, kokainës dhe drogave sintetike.

 Droga në SHBA

Tregu ilegal i drogës në Shtetet e Bashkuara janë ndër më fitimprurës në botë dhe punëson mbi 60 milionë njerëz. Çdo vit rreth 116 milion makina kalojnë kufirin me Kanada dhe Meksikë, si dhe 90.000 anije, 157,000 skafe që transportojnë 400 milionë ton kokainës, heroinës, marihuanë, për shpërndarje në lagjet e SHBA. Miliona Dominikanë, Puerto Ricanë, Mexicanë, Xhamaikanë, jetojnë nga kjo tregti që kanë në duart e tyre të nivelit të shitjes me pakicë të tilla si Crips dhe Bloods një “mafie” me mijëra laboratorë klandestine.

droga-droga-2

Qindra e mijëra familje jetojnë nga trafikimi i drogës

Shumica e importeve të drogës në SHBA bëhet nga kartelet meksikane, me një vëllim prej 10 miliard $, nga të cilat jetojnë qindra mijëra familje. Trafikantët shpesh përdorin të miturit të cilët kanë më pak probleme nëse kapen nga policia. Një meksian fatkeqë për për 300 dollarë do të bëjë gjithçka. Korrupsioni në Meksikë dhe ndjekja penale e tregtarëve të njohur dhe udhëheqës të bandës kanë ndikuar në rritjen e industrisë së drogës.

3.2 milionë Meksikanë që merren me drogë investojnë në komunitetin lokal

Tregtarët u bënë më të pasur dhe mundën të blejnë autoritetin lokal për tu zgjedhur kryetarë te komunave. Gati gjysmë milion e punëtorëve punojnë në këtë industri të rëndë dhe se 3.2 milionë Meksikanë që merren me drogë investojnë në komunitetin lokal dhe kontribuojnë në arsim dhe shëndetësi ose tërthorazi sigurojnë vende pune.

Droga krijon një rend të ri shoqërot te të rinjët

Në shumë vende familje të tëra janë përfshirë në prodhimin apo marketingun e drogës. Në Afganistan ndihmon për të fuqizuar edhe puna e grave që sigurojnë të ardhurat ekonomike për jetesë. Ekonomia e re mbart pushtet brenda familjes te rinjët dhe krijimin e një rendi të ri shoqëror të të pasurve të kësaj moshe.

 Trekëndëshi i vdekjes

Afganistani është vendi i drogës ku nëpërmjet Iranit aktualisht është prodhuesi më i madh i opiumit në botë. Së bashku me Laos dhe Birmania janë “Trekëndëshi i Artë”. Ndërhyrja amerikane ka favorizuar tregtinë. Në vitet e fundit llogaritet nël 83%  – 97% e konsumit vjen nga këtu, duke lënë një vlerësim të 4 miliard në 200,000 familje. Avganistani përveç opiumit, është prodhuesi më i madh i kanabisit.

 Afganistani është furnizuesi kryesor i heroinës në të gjithë botën.

droga-avganistan

Përafërsisht 15% e PBB-së në Afganistan varet nga eksporti i drogës. Vlerësimet e OKB-së për vitin 2012 tregojnë bjë fitim  prej 2.4 miliardë euro. Zonat ku prodhojnë opium janë rritur për 2012 me 36%. Në kushtet e prodhimit të përgjithshëm ku në vitin 2012 ishte 3,700 ton,për 2012 prodhimi u rrit 5,500 ton.  Në çdo rast, Afganistani është furnizuesi kryesor i heroinës në të gjithë botën.

Ballkani, Kolombia i Europës

Trafikanët turq jemi me shumicë të Europës. Mafia shqiptare kontrollon importimin dhe trafikimin e  kanabis, kokainës dhe heroinës. Nigerianët marrin përsipër  për të marrë nga aeroportet dhe portet në drogën dhe për ta shpërndarë atë në rrugë e kudo. Në Ballkan, “Kolumbia e Evropës”, është Shqipëria fqinje, që përdoret si transit për transportimin e drogës në vendet e tjera. Pronarët e skafeve ku trafikojnë imigrantë të paligjshëm është njëjta me ato të trajtimit të drogës. Ndërmjetësuesit të punojnë me kompanitë e huaja që operojnë në Shqipëri, kryesisht arabe, të cilat marrin përsipër akomodimin e emigrantëve deri në transferimin e tyre jashtë vendit.

Shqipëria, kultivim kombëtar

Sipas një raporti të Ministrisë së Rendit në Greqi, Shqipëria ka bërë një kultivim kombëtar me klientët në vende të tilla si: Austri, Gjermani, Zvicra, Itali dhe Greqi. Shqipëria është tranzit kryesori  heroinës dhe kokainës, pasi kufiri me Malin e Zi, Maqedoni dhe Kosovë është pambikëqyrur mirë.

Egnatia, rruga e drogës

Greqia është një stacion në rrugën e heroinës nga vendi kryesor i prodhimit, Afganistan, në Evropën Qendrore dhe Perëndimore. Nga Evropa Juglindore dhe Greqi, vlerësohet të ketë kaluar çdo vit 60-65 ton heroinë. 67% e heroinës ku u zbulua më 2011-2012 në të gjitha Ballkanin u gjenden në Greqi dhe Bullgari. Në çdo rast, rruga kryesore është Egnatia, pasi trafikantët e drogës zgjedhin transportit kryesisht për transport këtë rrugë.

Raporti Europol

Europoli, në raportin e tij mbi krimin e organizuar në Evropë në vitin 2013, identifikon rolin vendimtar të mafias turke të përfshirë në faza të ndryshme të trafikimit të heroinës nga Azia Jugperëndimore në tregjet evropiane. Tregtarët turq janë ata që kanë marrëdhënie me të dy “furnizuesit” në vendet prodhuese dhe me operatorët në vendet e destinacionit. Sasia e kanabisit e konfiskuar në Evropën Juglindore nga 23 ton që ishte kapur në vitin 2011, arriti në 48 ton në vitin 2012. Në vitin 2013 u zbulua nga të gjitha agjencitë e zbatimit të ligjit 20 ton hashash. Siç është e qartë, dy ton e gjysmë heroinë e kapur në Athinë në krahasim me 60-65 ton që tregtohen çdo vit, është një sasi e vogël, madje edhe ngarkesa më e madhe e sekuestruar në Evropë.

Droga ne Focus news

 

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: