Smogu në Kinë po i shkurton jetën e njerezve

 

KINA-0

Rete toksike kane shkaktuar kokëçarje tek autoritetet kineze, pas një rekord që po prek ndotjen e ajrit në kryeqytet. Sipas sondazhit më të madh qe është bërë deri me sot, si dhe fokusohet në ndikimin e ndotjes së mjedisit në trupin e njeriut, ndotja e ajrit në vendin më të populluar në botë redukton jetëgjatësinë e njerëzve në 5.5 vjet.

Studimi vëren se ndotja e mjedisit në vazhdim në pjesën veriore të Kinës favorizon shfaqjen e kancerit të mushkërive, sëmundje kardiovaskulare dhe goditje në tru. Publikimi i “Financial Times” thekson se, gjithnjë e më shume rete toksike kane shkaktuar kokëçarje tek autoritetet kineze, pas një rekordi që u verifikua ne ndotjen e ajrit në kryeqytet, shkuar duke detyruar qytetarët të jenë të pajisur me filtra të ajrit të veçanta dhe me maska speciale ​​.

Duke përdorur të dhëna nga dhjetevjecaret e fundit ne kontaminimin ne të gjithë vendin, një studim i ri i kryer nga Instituti i Teknologjisë i Masaçusetsit, dy nga Universiteti i Pekinit, si dhe Universiteti Hebraik të Jerusalemit, ka arritur të regjistrojë dhe të përcaktoj sasinë efektet e ndotjes së ajrit lidhur me jetëgjatësinë .

Ky është studimi i parë që eshte ne gjendje për të treguar se, ndotja ndikon në shëndetin e njeriut, por gjithashtu ndikon në mënyrën jetëgjatësi, si dhe është përgjegjës për sëmundje te zemres dhe te mushkerive