SOS nga “Kryqi i Kuq”: Kontinenti plak po çon popujt në varfëri

1214

sos 4444

Politikat shtrënguese po çojnë Europën plakë drejtë rënies ekonomike dhe sociale, sipas vlerësimit të Kryqit të Kuq, duke theksuar se Kontinenti i vjetër çoi në një periudhë të zgjatur papunësisë masive, varfërinë dhe përjashtimin social. Në një studim kërkimor prej 68 faqe, Kryqi i Kuq thekson se ndërsa vendet e tjera të zvogëlojë nivelet e varfërisë, liderët evropianë me politika të ndjekura po rëndojnë akoma më shumë gjendjen.

“Problemet që u krijuara do të jenë për shumë dekada, edhe nëse ekonomia rimëkëmbet në vitet e ardhshme. Ne pyesim veten nëse Evropa ka motive nga çfarë  “u godit”, shkruan organizata ndërkombëtare humanitare, që sot e boton gazeta “Guardian”, që parashikon se  ardhmja e miliona evropianëve do të jetë zymtë.

Ndikimi social i krizës është i madh, thotë organizata ndërkombëtare humanitare dhe vëren se në Greqi dhe Spanjë, miliona të rinjë po kthehen në shtëpitë e prindërve të tyre për të mbijetuar. Edhe në Milano, kryeqyteti ekonomik i Italisë, të rinjtë janë duke luftuar për të përballuar jetesën, kjo gjithnjë sipas sondazhit. Në sondazh theksohen se vetëvrasjet janë rritur kohëve të fundit në Greqi dhe siç vërehet, sidomos në gratë numri është dyfishuar që nga fillimi i krizës.

120 milionë të rinjë jetojnë në kufirin e varfërisë

Gjithashtu, përveç afërsisht 120 milionë të rinjve që jetojnë në kufirin e varfërisë në Europë, papunësia ka qenë  “goditur” dhe moshat më të vjetra. Në mënyrë të veçantë papunësia për moshat 50-64vjeç është rritur nga 2.8 milionë që ishte në 4.6 milionë për periudhën 2008-2012. “Miliona evropianë jetojnë me pasiguri, në mes të dëshpërimit që kanë humbur shpresën dhe kanë frikë për të ardhmen e tyre. Kjo është një nga gjëndjet më të këqija psikologjike që mund të gjendet një njeri . Në të vërtetë , shumë janë ata të cilët qëndrojnë për orë të tëra në rradhë për një pjatë e ushqim dhe të kujdesit mjekësor , “thekson në raport Kryqi e Kuq.

Siç është vënë në dukje, kriza ekonomike dhe pasojat e saja të frikshme nuk janë të kufizuara në vendet jugore evropiane, por ka filluar të ndikojë në vendet ekonomikisht të suksesshme të tilla si Gjermania, Danimarka dhe Luksemburgu. Sondazhi u zhvillua në gjysmën e parë të vitit në 28 vende në Bashkimin Evropian.

Greqia mbi 1 milionë të papunë

Nga numri i përgjithshëm i të papunëve të regjistruar 347.803 janë meshkuj (40,38%) dhe 513.476 janë gra (59,62%) . Numri 861.279 njerëz ishin të papunë në muajin gusht 2013, sipas të dhënave të Shërbimit të Punësimit, ka një rritje prej 74.244 personash në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar.

Së bashku me kategorinë e të papunëve të dëshpëruar që nuk kërkojnë punë janë 143.266 persona, në një kohë që ushtria e papunë është më shumë se 1 milion, nga këto 45,60% janë të papunë me afatgjatë.

Për shtetasit grekë numri i të papunëve të regjistruar arriti në 808.900 persona (93,92%), ndërsa për shtetasit e Bashkimit Evropian arriti në 11,593 njerëz (1,35%) dhe vendet e treta arriti në 40,786 njerëz (4 74%).

Numri i të regjistruarve të tjerë që nuk janë punëkërkues për muajin gusht 2013 qëndroi në 143.266 njerëz, ku 52.426 (36.59%) janë të regjistruara në Agjencinë për punësim për një periudhë të barabartë ose më të gjatë se 12 muaj, dhe 90.840 (63 , 41%) të regjistruar në shërbimin e punësimit për më pak se 12 muaj.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: