Spiegel: Gjermania i ka borxh Greqisë 162 miliardë €

962

Borxhi i Gjermanisë në drejtim të Greqiarrin 162 miliardë €. 108 miliardë për rindërtimin e infrastrukturës së dëmtuardhe 54 miliardë dollarë kredi në kohën që e kishte pushtuar duke e detyruar  qeverinë greke në periudhën 1942-1944.
Keshtu  është publikuar në versioninelektronik të revistës gjermane “Spiegel” mbështetur në një artikull në gazetëngreke “To Vima”. Qeveria gjermane e konsideron se nuk ka kompensimi dheka mbyllur këtë problem dhe e  konsideronçështje tej të ndjeshme nga frika se mund të dëmtojë marrëdhëniet e saj mehuadhënësen  më të rëndësishme në Evropë.
Komisioni grek kishte marrë mandatin ngazëvendësministri i Financave, Chris Staikouras për të shqyrtuar kërkesën emundshme me shpresë për kompensim nga Gjermania, me raport prej 80 faqesh, por  dhe “shumë sekret”. Sipas shifravetë publikuara në gazetëngreke To Bhma (Tribuna)  Greqia asnjëherë nuk mori kompensim, eas kredi pushtimi, as për dëmet që kishte pësuar gjatë pushtimit nazist. Raporti është i bazuar në 761 vëllime të materialitarkivore, duke përfshirë marrëveshjet e legjislacionit, dhe në vendimetgjyqësore. Siç u tha nga kreu i komisionit, Panajotis Karakousis, ekspertët kanëpërpunuar 190.000 faqet e shpërndara në arkiva të ndryshme, shumë prej tëcilave janë gjetur në bodrumet e ndërtesave publike.

gjermania

Sipas gazetës “Spiegel”, raporti përdëmshpërblim ka arritur tashmë në duart e Kryeministrit, Anthony Samara, kuQeveria greke shtyn frenat. Identifikon referencë për “çështje endjeshme”, sepse kanë frikë se ajo do të shkatërrojë marrëdhëniet mehuadhënësit e saj të mëdha

Analistët politikë besojnë se qeveria greke shmang konfliktin meGjermaninë. Përgjegjësia për të gjetur atë nuk është më vetëm te Ministria eFinancave, ndërsa Ministria e Punëve të Jashtme ka ngatërruar edhe kryeministrinAntonis Samaras që ka marrë për dijeni edhe 80 faqe.  Do të ketë një vendim në nivelinmë të lartë për zbulimin e këtij raporti dhe kryeministri Samaras do të vendosë”,ka thënë zyrtar i lartë i qeverisë për gazetën  “Spiegel”, duke shtuar se: ” Nuk është kohae duhur për një grindje me Berlin.”

 

Burimi: gazeta greke “Imerisia”

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: