Studimi: 1.2 milion vdekje në Kinë për shkak të ndotjes së ajrit

708

kinaSipas një sondazhi të kohëve të fundit në emër tëInstitutit të Shëndetit Effect, 1,2 milionë njerëz humbën jetën e tyre parakohe në Kinë në vitin 2010 për shkak të ndotjes së ajrit. Rezultatet e hetimevejanë bërë publike, ndërsa zemërimi  po ndez vendin nëlidhje me përkeqësimin dramatik të cilësisë së ajrit në emër të zhvillimit. Sipas autorëve të studimit, grimcat me njëdiametër më pak se 2.5 mikronë (PM2.5) tani janë shkaku i katërt kryesor ivdekjes në vend, pas rreziqeve ushqyese, tension të lartë dhe pirja e duhanit.
Për vitin 2010llogaritet sepër 40% të vdekjeve të parakohshme në mbarë botën atribuohet ndotjes së ajrit,në një shkallë ndërkombëtare është shkaku kryesor i vdekjes, ku i kushtuarjetën e më shumë se 3 milion njerëz në vit.Analiza lidhur me vdekshmërinë është paraqitur për herë të parë në vitin 2010në një raport, i cili u botua në revistën The Lancet. Të dhënat statistikorepër Kinën u paraqitën sot të dielën në një konferencë në Pekin, siç raportohetnga New York Times. Ku është cituar se në të njëtin vit, nivelet e ndotjes sëajrit kushtuan jetën e 620.000 njerëzve edhe në Indi.Theksohet se në raportin epublikuar në mars, OECD paralajmëron se “ndotja e ajrit në qytete pritettë bëhet shkaku kryesor mjedisor i vdekjeve në mbarë botën deri në vitin 2050,duke tejkaluar ujrat e pista, të ndotura dhe nga mungesa e kanalizimeve”.

Burimi: Zougla.gr
Këtë e pëlqejnë %d blogues: