Studimi: Shqetësim dhe ankth për ndryshimet klimaterike

1184

ndryshimi i mklimes 2Në një ferr ka filluar të kthehet planetin sipas hulumtimeve nga një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve, rekord i lartë i temperaturave për shkak të ndryshimeve klimaterike të shkaktuara nga aktiviteti njerëzor janë pesëfishuar në vitet e fundit, si  dhe pritet të shumëfishohen në dekadat e ardhshme. Efektet e ngjarjeve të motit ekstrem janë duke u bërë gjithnjë e më të dhimbshme kohët e fundit. Siç është raportuar nga Instituti për Ndikimin e Klimës të Universiteti të Madridit, mesatarisht muaji në të cilin ka shënuar një temperaturë rekord të lartë është pesë herë më e lartë, se ajo që do të ishte nëse do të kishte një fenomen global ngrohja për shkak të aktivitetit njerëzor. Në mënyrë të veçantë, modeli statistikor kompjuterik i krijuar nga studiuesit, duke përdorur të dhënat mujore të temperaturave gjatë 131 vjetëve të fundit, më se më shumë se 12.000 vende të ndryshme nëpër botë, parashikuar nga NASA, tregon se frekuenca e regjistrimeve është rritur në mënyre rekorde, sidomos në 40 vitet e fundit. Sipas vlerësimeve të studimit, 80% e temperaturës rekord nuk do të regjistrohej pa ndikimin e ndryshimit të aktivitetit njerëzor në planet. Shkencëtarët, sipas publikimeve në mediat ndërkombëtare, një prej studiuesve z. Kuman Dim, karakterizojnë shembuj me zë të lartë në mënyrë alarmante se klima ka marrë valës të nxehtit të madh, duke përmëndur edhe rastin në SHBA në vitin 2012, po ashtu më parë në Rusi në vitin 2010 në Australi, në vitin 2009 dhe në Evropë në vitin 2003. Sipas Kuman Dim: “Temperaturat e larta shkaktojnë vdekje të shumta, zjarret më shkatërrimtare dhe dëme të konsiderueshme në prodhimet bujqësore . Shoqëritë nuk janë përshtatur për rekord të tillë të temperaturës. “Përveç kësaj rritjeje afatgjatë, shifrat tregojnë efektin e diversitetit natyror, sidomos me temperatura rekord në shumë vite. Si pah natyrisht, ndryshueshmëria natyrale nuk shpjegon tendencën e përgjithshme të dhënave temperatura të identifikuara nga shkencëtarët.

Nëse ngrohja globale vazhdon me të njëjtin ritëm, parashikimet e studimit dalin në përfundimin se në rreth 30 vjet, muaji në të cilin do të shënojë temperaturat rekord, do të jetë 12 herë më shumë. Simbas studimit të z. Koumas kjo do thotë: “Se nuk do të jetë 12 herë më shumë verë në Evropë se sa është sot, por kjo do të thotë diçka më keq. “Të merren parasysh temperaturat rekord në vitet  2040, do të thotë se ajo do të jetë më e lartë se do të ndodhë në dekadat e 2020 dhe 2030, e cila, siç tregojnë shifrat, kjo është ajo që ne kemi përjetuar ngrohta deri më sot. ”

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: