Toka ka edhe 40 miliardë planete të tjerë

Toka 55

Në artikullin e tij, drejtori i Fondacionit planetar Eugenides , Dionisis P. Simopoulos analizon rezultatet mbresëlënëse të teleskopit hapësinor “Kepler”,  i cili vepronte nga marsi 2009 deri në gusht 2013. Simbas zbulimit të këtij teleskopi , është llogaritur se vetëm galaktika jonë nuk duhet të jenë të paktën 100 miliardë planetë të vogla dhe të mëdha, si dhe qindra miliardë satellite që lëvizin rreth zones së tyre . Nga këto ka rreth 40 miliardë planete të madhësisë së Tokës ku shtrihen në të ashtu quajtur  “e banueshme”  zonë e sistemeve planetare , ndërsa disa prej 11 miliardë mund të rrotullohen rreth yjeve të ngjashme me sistemin tone Diellor .

Teleskopi hapsinor “Kepler

Dhe ky ishte qëllimi kryesor i teleskopit hapësinor “Kepler” i cili vepronte nga marsi 2009 deri në gusht 2013. Teleskopi hapsinor mban emrin e një prej astronomëve më të njohur të Rilindjes, është projektuar për të identifikuar dhjetra planete binjake të Tokës sonë. I gjithë teleskopi hapsinor ​​peshonte rreth një ton, ndërsa pasqyra kryesore vëzhguese është me një diameter 1.40 metra . Këndi në të cilën  teleskopi “Kepler” që ka bërë vëzhgimet e tij ka qenë e qëndrueshme dhe shtrihet në një thellësi prej 3,000 vite dritë Në këtë distancë prania e Tokës dhe Diellit nuk e ka penguar vëzhgimin e zonës që ishte zgjedhur .

teleskopi

Në katër vjet konfirmoi 961 planete

Në katër vite të funksionimit të ” Keplerit konfirmoi një total prej 961 planetëve ekstrasolar dhe zbuluar 2.903 planete ende e mundshme kandidate . Bazuar në këto studime dhe programe të tjera të ngjashme, është llogaritur se vetëm galaktika jonë nuk duhet të jetë të paktën 100 miliardë planetë të vogla dhe të mëdha me qindra miliardë satelitëve të bredh rreth tyre . Nga këto ka rreth 40 miliardë planete të madhësisë së Tokës shtrihen në të ashtuquajtur “zonë e banueshme” zonë e sistemeve planetare , ndërsa rreth prej tyre 11 miliard mund të rrotullohet rreth yje të ngjashme me Diellin tonë .

 

Si  janë identifikuar planetet

Suksesi i teleskopit “Kepler” ishte i bazuar në vëzhgimin e njëkohshëm dhe të vazhdueshëm të 150,000 yjeve të shkëlqyeshëm. Në këtë mënyrë mundi të zbulojë edhe ndryshimet më të vogla në intensitetin e shkëlqimin e mundshëm, kur një planet i tillë kalonte përpara një ylli të largët.  Disa vjet më parë ne kishim edhe një fenomen të tillë të njohur si “kalimit” të planetit Venus përballë diskut të Diellit (qershor 2004). Natyrisht në rastin e kalimit të Venusit, gjërat ishin shumë më lehtë, kjo thjesht sepse Venusi dhe Dielli janë shumë të afërt me ne. Në rastin e zbulimit të teleskopit “Kepler” gjërat ishin shumë më të vështira për shkak të distancave që na ndajnë nga yjet. Studimi “Kepler”, kishte për qëllim për të treguar se shumica e yjeve kryesore janë planete shkëmborë në të ashtuquajturën “zonën e banueshme”, ndërsa janë krijuar dy planete  shkëmbore sa madhësia e Tokës në rangun e 0,5-1,5 njësi astronomike (një njësi astronomike është e barabartë me distancën Tokë-Diell e cila është e barabartë me rreth 150 milionë kilometra).

Burimi: Proto Thema