Triumfi modern: 450 milion fëmijë të uritur

varferia profil

Miliona fëmijë vdesin çdo vit nga uria dhe të kequshqyerit në një kohë që perandoria amerikane dhe bashkëpunëtorët e saj kanë shpenzuar triliona dollarë për luftëra, dhe miliona njerëz në vendet e pasura bëjnë dietë për të luftuar yndyrërat. Sipas një raporti të fundit nga Projekti Hunger, të Kombeve të Bashkuara, rreth 27.000 njerëz vdesin çdo ditë nga uria ose nga shkaqe që lidhen drejtpërdrejt. me urin. Nga këto, 75% janë fëmijë të moshës nën pesë muaj, si dhe 15% e fëmijëve deri në 16 vjeç, që do të thotë se 24.300 fëmijë vdesin çdo ditë nga uria dhe pasojat e tij, një në çdo tre sekonda.

varferia kocka

OJQ-ja Save the Children (Shpëtoni fëmijë) thekson se në 15 vitet e ardhëshme, 450 milionë fëmijë do të vdesin nga uria dhe do të kenë zhvillimin fizik të vonuar dhe mendor, nëse nuk trajtohet me siguri kriza e rëndë ushqimore dhe kequshqyerja në mbarë botën. Në raportin e titulluar “Një jetë pa uri: për të luftuar kequshqyerjen e fëmijëve”, OJQ-ja thotë se mungesa e ushqimit me kalori, e kombinuar me të infeksionit dhe të sëmundjes bëjnë që të mbijetuarit të vuajnë dëme shkatërruese dhe të pakthyeshme. Të paktën 170 milionë fëmijë në mbarë botën vuajnë nga një vonesë në rritjen e tyre për shkak të kequshqyerjes. Fatkeqësisht kequshqyerja nuk po regjistrohen në certifikatat e vdekjes, situata është e maskuar dhe nuk ndihmon për të luftuar problemin në mënyrë efektive.

Çdo ditë rreth 25.000 vdesin fëmijë nga uria në të gjithë botën. Gjatë dekadës së fundit, dy milion fëmijë janë vrarë në luftëra dhe 150 milionë përdoren sot si të punësuarit në vendin e punës. Ky është realiteti i ftohtë! Të ballafaquar me realitetin e luksit dhe të konsumit, ka një tjetër dhimbje, e cila është konsideruar nga disa si e pashmangshme. I konsideruar si një realitet i pashmangshëm domosdoshmërisht duhet të ekzistojnë. Turp social!

Skllavëria e fëmijëve

varferia 1

400 milionë fëmijë jetojnë në skllavëri në gjithë botën në miniera, nën tokë, në shtëpi publike, në shërbimin e brendshëm, fabrika pa aftësinë për të shkuar në shkollë.

Në Indi miliona fëmijë punojnë duke e bërë tulla gjatë gjithë ditës për pagë të varfërisë, 10.000 janë duke punuar në minierat e Kolumbisë, 367,000 fëmijët janë skllevër apo prostituta në Ekuador, si dhe 38 për qind e fëmijëve në Peru vuajnë në kushtet e skllavërisë reale.

varferia india tullat

Skllavëria e fëmijëve kaq edhe në Brazil, ku skllevërit punojnë në eksportin e qymyrit për t’u përdorur për ndërtimin e çelikut për makina dhe pajisje të tjera në Mianmar (Burma), fëmijë skllevër janë të angazhuar në korrjen e kallam sheqerit dhe të produkteve të tjera bujqësore.

varferia ne brazil

Në Kinë, fëmijët skllevër përdoren në përgatitjen e eksplozivëve në fishekzjarre, ndërsa në Sierra Leone, përdoren për të punuar për nxjerrjen e diamanteve nga miniera.

Në Republikën Demokratike të Kongos, mijëra fëmijë skllevër punojnë në minierat e kallajit dhe kobaltit, të cilat përdoren si elemente thelbësore për kompjutera, MP3, telefonat celularë dhe një shumëllojshmëri e mjete që ne përdorim çdo ditë të ashtuquajtur në “Botën e Parë”.

Në Benin të Egjiptit është llogaritur se një milion fëmijë janë të detyruar të punojnë në pambuk, sepse ajo është më e lirë dhe se ata janë më të bindur në urdhëra se të rriturit dhe mbi të gjitha lartësia e trupit tl tyre është ideale për vjeljen e bimëve pambuku.

Së fundi në Bregun e Fildishtë, rreth 12,000 fëmijë punojnë për të mbledhur frytet e kakaos ku  eksportohet për prodhimin e çokollatë

varferia ne focus 55

Burimi:Αthensindymedia