Turqia: Burgu më i madh në botë për gazetarët

 

turqia 55

Në 232 është numri i gazetarëve të burgosur nëpër botë, diçka që u përforcua nga terrorizmit dhe formave të tjera të antishtetëror të veprimeve, sipas një raporti të ri nga ana e Komitetit për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ), me seli në Nju Jork. Turqia ende mban numrin rekord botëror të gazetarëve të burgosur, thekson raporti për 2012, ndërsa Komisioni denoncon represionin e lirisë së shtypit, si dhe presionit praktike për të imponuar vetë-censurën.

Të paktën 72 gazetarë turq u shkarkuan ose janë të detyruar të largohen nga mediat në të cilat ata punonin, pas protestave të mëdha muajin e kaluar kundër Rexhep Tajip Erdogan , sipas denoncimit të Sindikata e Gazetarëve  të vendit. Në të njëjtën kohë, kreu i opozitës flet për 64 gazetarë të mbajtur aktualisht në burgjet turke. ” Pasi publikojnë shkrime që kanë lidhje me bosët, apo trajtojnë tema që nuk i pëlqejnë qeverisë, ka deklaruar Kemal Kiliçdaroglu, kreu i opozitës turke.

Duke folur për mediat nga kontrolli i regjimit, tha: “Ne jemi në një periudhë ku çështjet gazetareske, të cilat janë të miratuara nga autoritetet politike botohen, ndërsa ata që nuk miratohen nuk botohen.”

Mediat më kryesore në vend janë të kontrolluara nga dy grupe të fuqishme që kanë lidhje të ngushta me kryeministrin turk. Së paku faza e parë e demonstratave të mëdha për parkun Geza vendosi për të fshehur gjendjen shpërthyese. Qeveria nga ana e saj  argumenton se shumica e gazetarëve janë të burgosur për krime të rënda, pavarësisht profesionit të tyre. Fakti është se Turqia ka rënë në fund të vlerësimeve ndërkombëtare për lirinë e shtypit. Censura dhe burgosja e gazetarëve kanë çuar në karakterizojnë vendin si “burgu më i madh për gazetarët.”

Sipas raportit, në vitin 2012, CPJ ka identifikuar 232 gazetarë të burgosur, botuesish, shkrimtarësh dhe fotoreporteresh pas hekurave, duke shënuar një rritje deri në 53 vetë në lidhje me vitin e kaluar.

Viti 2012 tejkalon numrin e gazetarëve të burgosur në rekordin e mëparshëm që ishte prej 185 gazetarësh në vitin 1996.  Nga 27 vende të janë burgosur gazetarët në vitin 2012, sipas raportit, 10 vendet e para janë : Turqia 49,  Irani 45, Kina 32, Eritrea 28, Siria 15, Vietnami 14, Azerbajxhani 9, Etiopia 6, Arabia Saudite 4 dhe Uzbekistani 4 .