UNESCO : Në çdo dy javë humbet një gjuhë!

1091

Në mbarë planetin është llogaritur se ka 7,000 gjuhë. Megjithatë, nga fundi i shekullit të 21-të, gjysma e tyre do të kishte qenë “shuar”, duke u ruajtur dhe mbajtur nga pa folës.

afrika 555

Studimi i fundit i UNESCO-s regjistroi  pak kohë më parë, 577 gjuhë të totalit të të folurit që ndodhen drejtpërsëdrejti të rrezikuara. Në të vërtetë, është vlerësuar se në çdo 14 ditë “vdes”një gjuhë. Kohët e fundit, në Upington në Afrikën e Jugut, vdekja e Aenki Ouma Kassie, një grua e vjetër, la gjuhën NJuu vetëm me shtatë folësit në mbarë botën.

“Zhdukja e një gjuhe shënon fundin e një epoke. Sepse çdo gjuhë përfshin kuptime të veta se të tjera nuk mund të shpjegohet, “thotë Eva Czaycowska-Higgins, Profesore e gjuhësisë në Universitetin e Viktoria, SHBA.

Keren Rajs, profesor i gjuhësisë në Universitetin e Torontos, beson se mënyra e vetme për të shpëtuar gjuhët e kërcënuara në botë është “…Incizim. Pa këtë, gjuhët janë të dënuar për të humbur e zhdukur përgjithmonë.” Vitin e kaluar, Google nisi një program inovativ për gjuhët e rrezikuara (Gjuhë të Rrezikuara të Projektit).

Qëllimi i këtij studimi të kryer nga UNESCO ishte për të mbledhur informacione të rëndësishme dhe më të reja në lidhje me hulumtimet e fundit lidhur me gjuhët. Kërkuesit, megjithatë, pavarësisht nga përpjekjet më të mira në mbarë botën për të shpëtuar gjuhë dhe dialekte të rralla, ata e dinë se puna e tyre është e shumë vështirë. Shumë prej tyre nuk shprehin frikën se ne po shkojmë drejt një bote ku ghuhët angleze dhe spanjolle do të dominojnë në mënyrë përmbledhëse.

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: