UNICEF: 6 mijë “fëmijë rrugësh” në Greqi.

1018

paidia_fanariwn

Vajzat shesin karto peceta dhe lule, djemtë të cilët pastrojnë  xhamat e makinave në semaforë, fëmijë që lypin në rrugët e Greqisë, kjo është pamja e sotme në rrugët e disa qyteteve më të mëdha të vendit. Llogaritet se gjashtë mijë fëmijë, ndërmjet tyre dhe fëmijë të moshës 5 vjeç. Konkretisht rruga është shtëpia dhe jeta e tyre. Këta fëmijë, të ashtuquajtur “fëmijët e rrugës”, me origjinë kryesisht nga vendet e tjera, të tilla si Bullgaria dhe Rumania kanë ardhur në Greqi së bashku me familjet e tyre për të punuar. Sipas Organizatës Jo-Qeveritare (OJQ) “PRAKSIS”, Selanik, kriza e viteve të fundit në Greqi ka ndikuar që ky fenomen të ketë një rritje të punës së fëmijëve në rrugët e këtij vendi. Numri i fëmijëve të rrugës është më shumë  në rritje, për festat e Krishtlindjes dhe Pashkës, pasi në këto periudha ndjenjat ndaj fëmijëve nga populli vendas janë shumë më të forta se në ditët e tjera.

Shumica e fëmijëve të parë në rrugë janë moshave 5 deri në 12 vjet.

Në Athinë dhe Selanik, zona tradicionale në qendër të qytetit, përbën edhe vendin kryesor të veprimit, si qendër që tërheq një numër të madh të kalimtarëve. Shpesh herë i shikon “fëmijët e rrugëve” pranë kishave në qendër të zonave rajonale. Në mbrëmje fëmijët mund të shihen jashtë zones së qendrës që përbën edhe vendin kryesor të veprimit në vendet ku njerëzit mblidhen në mbrëmje për argëtim.Një problem i ngjashëm me fëmijët që jetojnë në rrugë, ndodh edhe në qytetet e tjera të mëdha të vendit, si në Patra, por këtu gjenden fëmijët e emigrantëve të paligjshëm që përpiqen të largohen nga qyteti ose vendi për në drejtim të Italisë.paidi fanarion 2

Sipas Organizatës Jo-Qeveritare (OJQ) “PRAKSIS”,  “disa fëmijë në rrugë punojnë apo lypin në rrugë në një përpjekje për të kontribuar në të ardhurat e familjes së tyre. Megjithatë, shumica janë duke punuar shumë me qëllim për të ofruar përfitime për grupet shftytëzuese. Këto grupe shfrytëzuese, ose më saktë tregtarët e këtyre fëmijëve të skllevërve modernë shpesh lëvizin nga rajoni në rajon, nga qyteti në qytet apo në mes të vendeve të ndryshme në mënyrë që të mos vihen re nga autoritetet e zbatimit të ligjit.

Sa për ku flenë këta fëmijë dhe nëse ata të shkojnë në shkollë, shumica herë familjet kanë disa lloj vende për strehimi, pasi shpenzojnë shumë orë të ditës në rrugë përballë rreziqeve, situatave te dhunës dhe racizmit. Shumica e këtyre fëmijëve nuk shkojnë në shkollë, ata të shkojnë, nganjëherë ndjekin vetëm disa orë mësim në klasë. Kjo kryesisht për shkak se puna e tyre përkon me orët shkollore, ose sepse ata janë shumë të lodhur për të marrë pjesë në klasa pas punës, ose për shkak të frikës se do të njihet nga nxënisit e tyre për të punuar në rrugë i pengon ata që të shkojnë në shkollë . Është vlerësuar se mbi 100 fëmijë në ditë gjënden duke punuar apo lypur në rrugë, kjo me shumë për fëmijët nga vendet fqinje të Ballkanit.

6 mije femije ne rruget e Greqise
Këtë e pëlqejnë %d blogues: