Unisef: 30 milion vajza në rrezik nga gjymtimi gjenital

933

 

unicef 55

Rituali i gjymtimi gjenital femëror është një traditë që praktikohej në dhjetra vende afrikane, Lindja e Mesme dhe Azia, ne besimin për të mbrojtur nderin e vajzave. Së paku 125 milionë gra vlerësohet të ketë qenë viktima të kësaj tradite. Më shumë se 30 milion vajza të mitur jane në rrezik nga gjymtimi gjenital femëror gjenetike gjatë dekadës së ardhshme, sipas një raporti të shërbimit Unisef të OKB-së që është publikuar dje të hënën.

Në shumë vende, gjymtimi është veçanërisht e zakonshme në bashkësitë lokale myslimane, por gjithashtu kryhen nga grupe të tjera fetare, ashtu siç thekson ky studimi , ku shëmtimi i vajzave të reja është veçanërisht i përhapur në vende të tilla si Somalia, Guine, Xhibutit dhe Egjipt, por është praktikë e shumë më pak e zakonshme në vende të tilla si Kameruni dhe Uganda.

OKB-ja e renditet gjymtimin e organeve gjenitale femërore si një rrezik i madh për shëndetin dhe shkelje të të drejtave të njeriut, Zëvendës Drejtor Ekzekutiv i Unisef, Geeta Rao Gupta, ka theksuar se ajo po bën përpjekje të madhe për të reduktuar viktimat e kësaj tradite.

“Ajo që është e qartë nga raporti është se ligji nuk është i mjaftueshme […] Sfida që kemi ne tani është që të lene vajzat dhe gratë, djemtë dhe burrat të flasin me zë të lartë për të njoftuar se ata duan për t’i dhënë fund kësaj praktike të dëmshme”, shtoi znj Rao Gupta.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: