Greqi: Numri i vdekjeve më i lartë se i lindjeve

1143

femijet_3

Një problem i madh për Greqinë, duket të jetë e lidhur direkt të krizën financiare theksojnë treguesit demografike. Vlerësimet e mjekëve përkatës bëjnë fjalë për rreth 10.000 deri 15.000 lindje më pak në vitin 2012 sesa në vitin 2011, një fenomen që duket të jenë të lidhur me kushtet e vështira ekonomike, ndërsa ende vazhdon të jetë alarmante se vdekjet në vend janë shumë te larta se lindjet.

patraËshtë e rëndësishme që, sipas regjistrimit të fundit në 2011-ishin të lindur në Greqi 106.777 fëmijë, kur numri i vdekjeve ishte 110.729. Karakteristike është se në dekadën 2001-2010 popullsia e vendit ka rënë me 190,000 njerëz, por është vlerësuar se kjo shifër është pesë herë më të larta në drejtim të grekëve, duke qenë se popullsia e të huajve në të njëjtën periudhë u rrit ndjeshëm (nga 300.000 persona 2001 tani kalon në 1.3 milionë të huaj).

Shkalla e pjellorisë

Këto të dhëna u dhanë nga drejtori i obstetrikës dhe gjinekologjis, në Universitetin e Athinës Spitalit Universitar, Prof G. Kreatsas, Profesor i Ekonomisë Shëndetësisë, Universiteti i Athinës, z G. Yfantopoulos dhe Prof D. Botsis, me rastin e Ditës së Grave (8 Mars), e cila të paktën në Greqi duket për të bërë fëmijë më pak se ata që kanë nevojë për “riprodhimin e species njerëzore.” Në Greqi, numri i fëmijëve që një grua lind gjatë jetës së saj është rreth 1,39 për popullatën e përgjithshme të femrave, e cila e rendit Greqinë në pozicionin e 199 në mesin e 220 vende në listën përkatëse. Në një kohë që lindjet duhet të jenë mbi 2.1%
Këtë e pëlqejnë %d blogues: