Vdiq njeriu që donte të vriste Hitlerin

Ai vdiq në moshën 90 vjeçare, në shtëpinë e tij në Mynih, Ewald-Heinrich von Kleist, një toger ish në ushtrinë gjermane, i cili mori pjesë në “Operacionin Valkyrie”. Pleqtë e dinë historinë e vërtetë të Valkyries, të rinj e dimë nga filmi popullor me aktorin Tom Cruise. Por cfarë ishte “Operacioni Valkyrie?” Ishte emri i koduar për konspiracion për vrasjen e Adolf Hitlerit, i cili u ngrit në vitin 1944. Një operacion  shfarosje, nga bashkatdhetarët gjermane.

atentatoriEwald-Heinrich von Kleist ishte vetëm 22 vjeç kur ata luajtën një rol qendror në komplotin për të vrarë Hitlerin. Lindur në vitin 1922 në një zonë verilindore të Gjermanisë, e cila tani i takon Polonisë një familje prusiane . Babai i tij ishte një nga kundërshtarët kryesorë të Hitlerit dhe u rrit në një familje që në fakt urrente Adolf  Hitlerin. Ai shërbeu në ushtrinë gjermane gjatë Rajhut të Tretë. Pas Luftës së Dytë Botërore deri sa ka dalë në pension, Ewald-Heinrich von Kleist themeloi Konferencën vjetore të Sigurisë në Mynih. Kur ai ishte oficer në këmbësori në vitin 1944, iu afrua von Stauffenberg Kolonel, i cili sugjeroi që të veshin një jelek vetëvrasës nën një kostum të ri, i cili u paraqit me Hitlerin. Pra, do të jetë njeriu që do të transportonte  një valixhe të plotë me eksploziv në një takim me Hitlerin. Në minutën e fundit ndryshoi plani dhe bomba u vendos nga koloneli Claus von Stauffenberg. Kolonel Stauffenberg von, së bashku me babain e tij Von Kleist dhe të tjerët që morën pjesë në komplot për vrasje, u arrestuan dhe u ekzekutuan, ndërsa Ewald ri-Heinrich von Kleist u arrestua dhe u dërgua në një kamp përqendrimi për shkak të moshës së re, por më vonë u lejua të kthehet në ushtri.

Burimi: Proto Thema