Vrasjet e elefantëve tejkalon numrin e rritjes.

969

elefant portret

Më shumë se 20.000 elefantë te Afrikës kanë rënë viktima në vitin 2013, kjo në bazë të Konventës për Tregtinë Ndërkombëtare të Specieve të Rrezikuara (CITES), që thekson se masat ndërkombëtare të mbrojtjes kanë dështuar për të zvogëluar joshjen e elefantit afrikan.

Shifrat për vitin 2012 janë të ngjashme me ato të vitit 2013, thotë organizata që mbron speciet e rrezikuara në raportin e fundit, publikuar dje në Gjenevë.

“Mbijetesa e elefantit afrikan ende mbetet e kërcënuar drejtpërsëdrejti nga norma të larta të joshjes për fildishi e tyre,” tha sekretari i përgjithshëm i CITES, John Scanlon, duke vënë në dukje se numri i elefantëve të vrarë në mënyrë të paligjshme e tejkalon numrin e rritjes.

Raporti vë në dukjepër herë të parë vitin e kaluar u kapën më shumë fildish në Afrikë se sa në vendet e destinacionit në Azi.

Shumica e konfiskimeve janë bërë në Kenia, Tanzani dhe Uganda.Organizata CITES është themeluar vitin e kaluar në këto tre vende të rëndësishme të origjinës të fildishtit  dhe që intensifikojnë përpjekjet e tyre për mbrojtjen e elefantëve.

Organizata i bëri thirrje gjithashtu vendeve të sotme kryesore tranzite dhe të shitjeve të fildishit, si vendeve: – Kinë, Tajlandë, Vietnam, Malajzia dhe Filipinet – për të rritur dhe ata të luftojnë kundër tregtisë.

elefanti ne focus

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: