Πρόταση-φωτιά για τη Συνθήκη του Δουβλίνου

Πρόταση-φωτιά για τη Συνθήκη του Δουβλίνου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σήμερα προθεσμία στην Ελλάδα προκειμένου να διορθώσει το σύστημα ασύλου και να αρχίσει εκ νέου να δέχεται σταδιακά μετανάστες αιτούντες άσυλο από τον Μάρτιο του 2017, κάτι που θα βάλει τέλος στην εξαετή εξαίρεση της χώρας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες του Δουβλίνου για το άσυλο.

Όπως εξηγεί το Politico, με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε το 1990 στην ιρλανδική πρωτεύουσα, τα κράτη μέλη που αποτελούν το πρώτο σημείο εισόδου για ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν την αίτησή τους και να τους πάρουν πίσω εάν ταξιδεύσουν χωρίς άδεια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο οι μεταφορές από άλλες χώρες της Ε.Ε. στην Ελλάδα ανεστάλησαν το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες στις ελληνικές εγκαταστάσεις για τους αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες.

Η Κομισιόν στη σημερινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για «σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα», ενώ προκειμένου να αποφευχθεί η «δυσβάστακτη επιβάρυνση» για τη χώρα, «η επανέναρξη των μεταφορών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόνο τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα από την 15η Μαρτίου 2017 και μετά ή για τους οποίους η Ελλάδα είναι υπεύθυνη από την 15 Μαρτίου 2017 βάσει άλλων κριτηρίων του Δουβλίνου».

Παράλληλα η Κομισιόν καλεί όλα τα κράτη μέλη «να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη μετεγκατάσταση και να μεριμνήσουν για την αποστολή στην Ελλάδα του κατάλληλου αριθμού εμπειρογνωμόνων στον τομέα του ασύλου».



Αυτή την στιγμή η Ελλάδα κρίθηκε κατάλληλη να συμμετάσχει στο Δουβλίνο εξαιτίας των παρακάτω λόγων.

1. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ότι έχει βελτιώσει δραματικά τις συνθήκες από το 2011, όταν είχε εξαιρεθεί από την συνθήκη του Δουβλίνου και πλέον καταγράφει όλους όσους εισέρχονται στα ελληνικά σύνορα, η διαδικασία παροχής ασύλου λειτουργεί ενώ έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

2. Με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως θα ενισχύσει την διαδικασία μετεγκατάστασης καθώς τα κράτη μέλη θα δεχτούν πιο εύκολα πρόσφυγες από την Ελλάδα αν γνωρίζουν ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στην χώρα τους θα μπορούν να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα

3. Ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου με έναν μηχανισμό που θα είναι ισότιμος έτσι ώστε κανένα κράτος μέλος να μην παίρνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί. Αυτή την στιγμή έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση χωρίς όμως να είναι γνωστό πότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.

4. Ξεκινάει η διαδικασία για την επιστροφή στην πλήρη λειτουργία της Συνθήκης του Σένγκεν και το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών.

 
Η Ελλάδα πρέπει να δώσει το τελικό “πράσινο φως” για τις επιστροφές αυτές καθώς πρέπει να αποδείξει ότι οι μετανάστες που θα επιστρέψουν θα έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και ότι η διαδικασία υποβολής ασύλου θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις επιστροφές αυτές αν οι παραπάνω συνθήκες δεν ικανοποιούνται.

Το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου θα συζητηθεί στο αυριανό συμβούλιο υπουργών εσωτερικών κι στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016, 15:05

Κοζάνη: Δέσμευση περιουσίας των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο

Κοζάνη: Δέσμευση περιουσίας των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο
Τη δέσμευση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας -έως 150.000 ευρώ- των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ που ευθύνονται για τον θάνατο του 5χρονου Στάθη, το περασμένο Πάσχα, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το δικαστήριο «διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα χέρια τους ή στα χέρια τρίτων, μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ».

Είχε προηγηθεί αγωγή της μητέρας του άτυχου Στάθη, με την οποία ζητούσε αποζημίωση, ύψους 140.000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης για τον τραυματισμό της ίδιας και ψυχικής οδύνης για το θάνατο του παιδιού της.

Όπως σχολιάζουν νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση, στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται για πρώτη φορά δεκτός ο ισχυρισμός της μητέρας, σύμφωνα με τον οποίο, τα σκυλιά ήταν τρία κι όχι δύο, όπως αρχικά δήλωναν οι ιδιοκτήτες των ροτβάιλερ.

Το δικαστήριο καταλογίζει ευθύνη και στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, καθότι την αναγνωρίζει «ως κάτοχο και ομοίως υπεύθυνη». Κρίνει ότι υπάρχουν παραλείψεις που αφορούν στα μέτρα ασφάλειας, φύλαξης και εκπαίδευσης των ζώων, όπως επίσης ότι «δεν είχαν φροντίσει για τη διαμόρφωση κατάλληλου - ειδικού και ασφαλούς χώρου φύλαξης για τον συγκεκριμένο τύπο-ράτσα αλλά και για το συγκεκριμένο πλήθος-αριθμό σκυλιών ούτε και παρείχαν στα ζώα αυτά την απαιτούμενη κατάλληλη και πλήρη εκπαίδευση, προκειμένου εκείνα να εκπληρώνουν μεν τον σκοπό, για τον οποίο τα συντηρούσαν (ως φύλακες), ακίνδυνα όμως τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά πρόσωπα που εισέρχονταν ή προσέγγιζαν τον χώρο της κατοικίας τους».

Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες «δεν ασκούσαν ούτε τον προσήκοντα έλεγχο και εποπτεία επί των ανωτέρω ζώων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να αντιληφθούν την έξοδο και απομάκρυνσή τους από τον χώρο όπου φυλάσσονταν, να τα ακινητοποιήσουν και να τα περιορίσουν».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016, 16:43