Zbulohet vullkani më i madh në Tokë

5347

vullkani 55

Vullkani më i madh në planet është zbuluar në shtratin e detit në pjesën e poshtme të Oqeanit Paqësor Northwest dhe është quajtur  Tamou i Ngurtë (Solid). Vullkani është me gjerësi të madhe prej 650 km, dhe me lartësi relativisht prej 4 kilometrash dhe një vëllim shumë të madhe prej 2,5 milionë kilometra kub, është më shumë se 310.000 kilometra katrorë nga mbajtësi i mëparshëm që mbante rekord botëror, bëhet fjalë për vullkan aktiv të quajtur Mauna Loa, në Havai, por e cila është mjaft e lartë ne rreth 9 km. Vullkani Tamou Solid i sapo zbuluar është gjithashtu vetëm 25% më i vogël në vëllim se vullkani më i madh në sistemin tonë diellor, “Mount Olympus” në Mars, e cila ka një gjerësi më të vogël (625 km), por lartësia më e madhe (rreth 22 km).

Studiuesit, të udhëhequr nga Profesor William Sagker i gjeologjisë në Universitetin e Hjustonit, SHBA, që bën publikimin në revistën e Gjeoshkencave “Nature Geoscience”, sipas “Shkencës” dhe “natyrës”, deklaroi se për herë të fundit vullkani Tamou Solid , është varg malor i nëndetit Satski Raiz që ndodhet 1.500 kilometra në lindje të Japonisë, shpërtheu para rreth 140-145 milionë vjet më parë, gjatë periudhës Kretak, kur tokën e kishin “pushtuar” dinosaurët, dhe që atëherë mbetet joaktiv.

Vullkani gjigant, si shumica në Tokë, ka një kon qendror nga i cili kanë rrjedhur sasi të mëdha të llavës, ndërsa majë ndodhen një seri e calderas. Zbulimi është bërë nga studimi i valëve sizmike dhe analizimin e mostrave lavë të mbledhura nga anijet kërkimore në vitet e fundit. Profesoti i gjeollogjisë z. Sagker nuk përjashtohen që në të ardhmen do të jenë zbuluar vullkane edhe më të mëdha në Tokë nën det, ndoshta në Oqeanin Paqësor jugperëndim, në veri të Ishujve Solomon. Disa rrafshnalta nënujore (si në rastin e  vullkan Tamou Solid), të cilat janë akumulime më të mëdha të llavës në Tokë, në të vërtetë ka të ngjarë të jetë vullkan.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: